BiH
0

Bh. anđeo Collette Webster živjet će kroz dječije osmijehe u Memorijalnom parku

Piše: M. B.
Memorijalni spomenik i park posvećen prvoj američkoj žrtvi rata u BiH Collette Webster u Mostaru trebao bi biti završen do 27. septembra ove godine. Ovaj projekt produkt je ljubavne priče, a cilj je da ona, koja je bila jedan od bh. anđela, ostane zapamćena po dobrim djelima prema svim ljudima u BiH.

Ideju o projektu pokrenuo je Britanac Sean Vatcher, čije je srce Amerikanka Collette osvojila ratne 1993. godine u Mostaru. Ljubavna priča nije imala sretan kraj, jer je Collette poginula, ali Sean je nije prepustio zaboravu, već je želio da njena dobra djela i ljubav koju je dijelila sa stanovnicima Mostara u ratnom periodu postane vječna.

"Memorijal bi trebao biti napravljen od bijelog klesanog kamena na kojem će biti natpisi na engleskom i b/h/s jeziku. Oblik i veličina će tek biti utvrđeni. Drugi dio memorijala će biti postojeći dječiji park, koji će biti obnovljen i posvećen djeci. Nosit će ime Collette. Trenutno pokušavamo naći donatore koji prave dječija igrališta u BiH, da nam doniraju opremu", rekao je za Klix.ba Vatcher.

Igralište će biti uređeno tako da bude atraktivnije djeci, ali i njihovim roditeljima, za koje će biti napravljene specijalne klupe na kojima će se moći odmoriti i paziti svoju djecu.

"Do danas smo prikupili 6.800 KM, a cilj nam je prikupiti oko 22.000 KM. To je malo više novca nego što nam je potrebno za memorijal, ali želimo novac donirati i dobrotvornim organizacijama za djecu u Mostaru. Dobili smo veliku podršku lokalnog stanovništva, a neki su nam uručili i donacije", rekao je Vatcher, dodavši kako trenutno tragaju za potencijalnim donatorima u BiH, ali i svijetu.

U toku je rad na papirologiji za pokretanje bankovnog računa u BiH, kako bi i naši ljudi, koji su u mogućnosti, mogli uplatiti donacije.

"Želim naglasiti da Collette ne predstavlja diskriminaciju ni prema kome u BiH, ona je suosjećala s pripadnicima svih etničkih i religijskih grupa. Nadam se da će 27. septembra 2013. godine doći ljudi iz cijelog Mostara kako bi se prisjetili svih napora koje je ona uložila kako bi pomogla onima kojima je pomoć zaista bila potrebna tokom konflikta", ističe Vatcher.

Collette je imala 27 godina kada je njena mladost zauvijek prekinuta. Poginula je 27. septembra 1993. godine od granate koja je pogodila kuću u kojoj je par živio. Memorijalni spomenik i park trebali bi biti otvoreni na 20. godišnjicu njene pogibije. Više o životnoj priči Collette Webster pogledajte na zvaničnoj stranici te Facebooku.