Haag
0

Bh. ambasadorica posjetila novog predsjednika ICTY-a

FENA
Ambasadorica BiH u Kraljevini Nizozemskoj Miranda Sidran-Kamišalić danas je bila u nastupnoj posjeti novoizabranom predsjedniku Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patricku Robinsonu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Ona je čestitala Robinsonu prvi radni dan na funkciji predsjednika Međunarodnog suda, te mu poželjela uspjeh u budućem radu. Robinson se zahvalio na željama istaknuvši kako je ovo prva čestitka koju prima i prvi susret od preuzimanja dužnosti predsjednika ICTY-a.

Bh. ambasadorica je ponovila stajališta BiH u vezi s djelovanjem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a to je puna podrška i potpuna suradnja s ICTY-em, kao i stav naše zemlje da Tribunalu treba produžiti mandat sve dok se pred lice pravde ne privedu i ne osude preostali ratni zločinci.

Sidran-Kamišalić je naglasila potrebu za produženjem mandata međunarodnih sudaca u Odjelu za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu, cijeneći njihovu ekspertizu i pomoć koju mogu dati domaćim sucima.