Šta nakon Brexita?
45

Bh. ambasador u Londonu: Male su šanse da nam Velika Britanija ukine vize

S. H.
Ambasador Vanja Filipović
Ambasador Vanja Filipović
Ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović za Klix.ba je komentirao trenutno stanje u toj zemlji, s obzirom na to da u ponoć na snagu stupa Brexit, odnosno da Velika Britanija zvanično izlazi iz Evropske unije. On za naš portal također govori i o šansama za ukidanje viznog režima bh. državljanima.

Kakva je trenutno situacija u Velikoj Britaniji, a prije svega u Londonu, s obzirom na to da večeras ta zemlja zvanično napušta Evropsku uniju?

Trenutna situacija se može opisati kao redovna. Ne osjeća se neka posebna uzbuđenost, ali ni tuga ili zabrinutost zbog činjenice da Velika Britanija večeras zvanično napušta Evropsku uniju. Očekuju se manji simbolični skupovi podrške ili Brexitu ili Evropskoj uniji, no realnost da ova zemlja napušta EU je odavno prisutna kod velike većine građana, pogotovo nakon uvjerljive pobjede konzervativaca premijera Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u decembru 2019. godine.

Šta će se promijeniti poslije ponoći u nekom praktičnom smislu?

U praktičnom smislu za britanske državljane, evropske državljane u Velikoj Britaniji, ali i firme, ništa se neće promjeniti, jer zemlja automatski ulazi u prelazni period koji će trajati do 31.12. ove godine i za čije vrijeme će sve dosadašnje EU norme biti primjenjivane. Dakle, građani neće automatski osjetiti nikakve promjene. Promjene se dešavaju u institucijama, ukida se državni odjel za izlazak iz EU, britanski parlamentarci u Evropskom parlamentu su napustili svoje pozicije, britanski predstavnik u EU je postao ambasador pri EU, itd.

Da li Britancima pada veliki teret s pleća ovim činom ili se osjeća i doza neizvjesnosti?

Reklo bi se da je pao određeni teret, jer je dugo trajala teška politička borba u vezi sa sporazumom s EU o izlasku, koja je dominirala u političkom prostoru i skretala pažnju s drugih gorućih problema i pitanja. Neizvjesnost koja je trajala u tom periodu odražavala se negativno i na ekonomiju, ali ne u tolikom obimu kako su neke analize predviđale. Naravno, sada nastupaju novi pregovori o budućim odnosima Velike Britanije s EU, s vrlo ambicioznim rokom da osnovni dogovor bude postignut do kraja ove godine. No i pored važnosti ovih pregovora te mogućnosti da rezultiraju u nepostizanju dogovora odnosno "no deal" scenariju koji bi imao sigurno veoma negativne ekonomske posljedice, za većinu građana Brexit saga se završava danas.

Šta za bh. građane ovo znači u smislu putovanja i da li se razmišlja o zahtjevu da Velika Britanija možda ukine vize za bh. građane? Šta je potrebno za takvo nešto?

Izlazak Velike Britanije iz EU neće se odraziti na položaj državljana Bosne i Hercegovine koji su u sistemu viznog režima Velike Britanije. Nesrazmjer u tretmanima viznog režima između dvije države treba shvatiti i kao posljedicu tradicionalno tvrdog stajališta Velike Britanije kada je riječ o viznom režimu generalno te da je prioritet aktuelne britanske Vlade povratak kontrole nad sopstvenim granicama.

U tom kontekstu treba podsjetiti da je veliki dio britanskih građana glasao za izlazak iz EU, upravo jer su smatrali da će taj čin ograničiti ulazak stanovnika iz pojedinih, uglavnom istočnih EU zemalja. Šanse naše zemlje za potpunim ukidanjem viznog režima jednake su šansama ostalih zemalja koje nisu članice EU pa se može ocijeniti da su vrlo male.

U interesu BiH je da nastavi ulagati kontinuirane napore i iskoristi svaku priliku (kroz pregovore o Sporazmu o pridruživanju, eventualno smanjenje pritiska migranata u UK) kako bi se od britanske strane dobili barem neki ustupci koji bi olakšali ili pojeftinili dobijanje viza.