O serološkim testovima
90

Bh. ambasador Branimir Jukić pisao vlastima Crne Gore zbog novih mjera o prelasku granice

A. D.
Branimir Jukić (Foto: Klix.ba)
Branimir Jukić (Foto: Klix.ba)
Ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić potvrdio je za Klix.ba da se jučer obratio vlastima te države zbog nejasnoća vezanih za nove mjere koje su donijeli u vezi sa prelaskom granice, a koji se dotiču i građana BiH.
Kako je naveo, Ambasada BiH u Crnoj gori odmah je uputila službeni upit Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore sa molbom za pojašnjenje da li će bh. državljani moći prelaziti granicu u skladu s praksom prethodnih par sedmica, a tiče se vrste koji su u tom periodu bili potrebni za prelaz granice.

Naime, jučer je na zvaničnim stranicama Vlade Crne Gore odnosno Nacionalnog koordinacijskog tijela objavljena informacija da je Crna Gora uslovila prelazak granice za građane Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije kao i državljane Crne Gore koji su boravili u navedenim državama.

Tako su naveli da navedeni državljani ukoliko žele ući u Crnu Goru moraju posjedovati negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

Budući da je ovo protumačeno na način da je Crna Gora uvela novi uvjet, a to je pozitivan ELISA serološki test (ranije su građani BiH mogli ući u Crnu Goru i uz negativan ELISA test) to u praksi znači da će granicu moći preći samo koji imaju imunitet, odnosno antitijela što znači da su prebolovali koronu.

Samim time ova odluka dovela je i do problema u laboratorijima u BiH, te se tako dodatno udarilo i na džepove građana..

"Treba imati u vidu da veliki broj državljana BiH planiraju provesti odmor u Crnoj Gori. Čim dobijemo odgovor u službenoj komunikaciji, proslijedit ćemo ga nadležnim institucijama BiH kako bi mogle obavijestiti naše građane o uvjetima putovanja u Crnu Goru", kazao nam je Jukić.