Miroslav Lajčak
0

"Bezuvjetna podrška Slovačke članstvu BiH u NATO-u"

FENA
Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak
Ambasadora BiH u Slovačkoj Republici Ivana Orlića u oproštajnu posjetu je primio ministar vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, Lajčak je izrazio bezuvjetnu podršku aplikaciji BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO-u i istakao da ovu podršku Slovačka dijeli s većim brojem članica NATO-a.

Pohvalio je napredak koji su institucije BiH ostvarile kada je u pitanju ispunjavanje uvjeta za liberalizaciju viznog režima te izrazio uvjerenje da će vizni režim za BiH biti liberaliziran do polovine slijedeće godine.

Ministar Lajčak je ocijenio da je "butmirski proces" od strateškog značaja i da BiH mora postati funkcionalna država, u suprotnom će ostati na marginama evropskih procesa.

S obzirom na karakter posjete ambasadora Orlića, ministar Lajčak je izrazio zadovoljstvo učinjenim, razvojem otvorenih i izrazito prijateljskih odnosa između dvije zemalje te zaželio ambasadoru Orliću ličnu sreću i profesionalni uspjeh u nastavku karijere.

Ambasador Orlić je zahvalio ministru Lajčaku na podršci Slovačke svim inicijativama, prijedlozima i očekivanjima BiH, naglasivši da ta podrška nikada nije bila uvjetovana te da je to razlog više da BiH, čim bude moguće, otvori rezidentno diplomatsko predstavništvo u Slovačkoj.

O tome je postignuta i saglasnost u razgovorima članova Predsjedništva BiH i predsjednika Slovačke tokom posjete BiH.