BiH
0

Bez viza za kratka putovanja u Ukrajinu od 27. novembra

SRNA
Zgrada Parlamenta BiH
Zgrada Parlamenta BiH
Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ukrajine o uslovima uzajamnog putovanja njihovih državljana stupiće na snagu 27. novembra, čime će biti omogućena putovanja do 30 dana, bez izdavanja viza, istaknuto je tokom sastanka delegacija ministarstava vanjskih poslova BiH i Ukrajine u Sarajevu.

Delegacije su ocijenile da će sporazum predstavljati posebnu pogodnost za poslovne ljude i turiste, istakavši da će sve procedure u primjeni sporazuma biti usklađene sa standardima koje propisuje Šengenski sporazum.

Na sastanku je bilo govora i o iskustvu BiH u liberalizaciji viznog režima sa EU i konzularnoj zaštiti državljana BiH i Ukrajine kada borave kao stranci u jednoj, odnosno drugoj državi. Razmijenjeni su i podaci bitni za konzularnu zaštitu građana jedne i druge zemlje, a razgovarano je i o funkcionisanju počasnih konzulata BiH u Ukrajini i Ukrajine u BiH.

Delegaciju Ministarstva inostranih poslova Ukrajine predvodio je zamjenik Generalnog direktora konzularne službe Ministarstva Kiril Kalita, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.