|

"Bez stranih sudija i tužioca sve će biti san"

"Bez stranih sudija i tužioca sve će biti san"
0
S
SRNA
22.11.2009. u 13:30
26
komentara
0

dijeljenja
"Bez stranih sudija i tužioca sve će biti san"
Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorijan izjavio je da će ukoliko ne bude produžen mandat stranim sudijama i tužiocima biti ugrožena vladavina zakona u BiH, neće biti stranih ulaganja i otvaranja novih radnih mjesta, a članstvo u EU i NATO-u ostaje samo san.
Govoreći na sesiji asocijacije "Krug 99" o temi "Političke prepreke i otpori evroatlantskim integracijama BiH", Gregorijan je rekao da je vrijeme za ujedinjenje onih kojima je stalo da red i zakon vladaju BiH, jer su se, kako je naveo, oni koji se plaše vladavine prava u BiH uspjeli ujediniti, bez obzira na etničku pripadnost.

"U ovom trenutku najveću prepreku evroatlantskim integracijama u BiH predstavljaju oni koji se protive produžavanju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH. Bez vladavine prava nema ni države, a EU i NATO ne žele da prime u svoje članstvo mafijašku državu i oni će insistirati na vladavini prava", tvrdi Gragorian.

On je rekao da je Upravi odbor Vijeća za provođenje mira (PIC) svjestan posljedica po BiH ukoliko mandat sudijama i tužiocima ne bude produži za naredne tri godine.

Na pitanje da li će OHR nametnuti produženje mandata stranim sudijama i tužiocima u pravosudnim institucijama BiH, Gregorian je rekao da je PIC u komunikeu jasno izrazio podršku produženju mandata, dodavši da se ne spekuliše o odlukama koje će donijeti ili neće donijeti visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

On smatra da su današnjoj situaciji u vezi sa produženjem mandata stranim sudijama i tužiocima doprinijeli ministar bezbjednosti BiH Bariša Čolak, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH.

"Nije nikakva misterija da ljudi koji su glasali protiv ovih mjera dolaze iz političkih partija čiji su lideri ili optuženi ili već osuđeni", mišljenja je Gregorijan.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...