{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez smanjenja plata u institucijama BiH

S
13.7.2009. u 14:09
0
22
Bez smanjenja plata u institucijama BiH
0
Bez smanjenja plata u institucijama BiH
Dom naroda Parlamenta BiH odbio je zahtjev Vijeća ministara da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku, te je vraćen u skraćenu proceduru. Tako će se još najmanje 15 dana, koliki je rok za podnošenja amandmana u skraćenoj proceduri, čekati na donošenje zakona kojim trebaju biti smanjena primanja dužnosnika, državnih službenika i zaposlenika na državnom nivou.
Ovaj zakon predstavlja dio seta mjera kojima bi na državnom nivou bile ostvarene dogovorene uštede od 40 miliona KM na godišnjem nivou u skladu s ispunjavanjem zahtjeva koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio za zaključivanje stand by aranžmana za period 2009.- 2012. godine.

Zakonom se osnovica za obračun plata smanjuje sa sadašnjih 535,50 KM na 498,10 KM, čime bi se uštedilo oko 17,5 miliona KM u 2009. godini. Zakonom bi se stvorili se i uslovi za smanjenje regresa, a u periodu trajanja aranžmana s MMF-om bilo bi zaustavljeno povećanje izdataka za plate po svim osnovama.

Sjednica Doma naroda je u toku, a nakon što je primljena k znanju Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2008. godinu, raspravlja se o informaciji Ombudsmana za ljudska prava o zatečenom stanju u 2008. godini i aktivnostima iz 2009., a na dnevnom redu je i Informacija o stanju sigurnosti u BiH.

Između ostalog, predviđeno je i izjašnjavanje o ratifikaciji sporazuma između BiH i Izraela o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: