BiH
0

Bez reforme policije evropski put BiH bit će dugo blokiran

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić upozorio je danas da će proces evropskih integracija BiH biti blokiran na dosta dug vremenski period, ukoliko do kraja septembra ne bude postignut dogovor o reformi policije.

"Ukoliko ne bude dogovora, ocjena Evropske komisije (EC) u redovnom godišnjem izvještaju bit će negativna i možda ćemo čekati i duže nego što mislimo da se ta ocjena iz negativne promijeni u pozitivnu", izjavio je novinarima Topčagić.

On je naglasio kako bi bilo bilo u interesu BiH da ovaj izvještaj koji će biti objavljen u novembru sadrži pozitivne ocjene, a najjači argument bi bio upravo dogovor o reformi policije.

Topčagić je ustvrdio da bi dogovor o reformi policije do kraja septembra omogućio parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i prije objavljivanja ovog izvještaja EC, a nakon toga ne bi bilo prepreka i za njegovo potpisivanje.

Time se otvara čitava nova perspektiva za BiH, uključujući mogućnost primjene sporazuma stupanjem na snagu privremenog sporazuma, te podnošenje zahtjeva za punopravno članstvo već naredne godine.

Ukoliko i to bude pozitivno riješeno, može se očekivati i pozitivna ocjena EC za kandidatski status, dodaje Topčagić.

On je, inače, danas u Sarajevu razgovarao o procesu evropskih integracija i aspektima regionalne saradnje sa članovima podmladaka političkih stranaka iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i sa Kosova.

Sastanak se održava u okviru projekta "Povezivanje mladih lidera u regionu" u organizaciji Evropskog pokreta Srbije, te uz podršku američke fondacije National Endowement for Democracy.

Topčagić je ocijenio značajnim ove projekte za unapređenje regionalne saradnje, ali i za budućnost politički angažiranih mladih ljudi koji će možda u budućnosti preuzeti liderske pozicije.