{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez puno detalja o budućim istragama i procesima

F
29.8.2008. u 11:57
0
0
Bez puno detalja o budućim istragama i procesima
0
Bez puno detalja o budućim istragama i procesima
Informativna agencija Justice Report u posjedu je nacrta dokumenta Strategije za procesuiranje ratnih zločina, u kojem se daju osnovne naznake problema i predlažu neka rješenja da bi se cijeli proces ubrzao.
Kako javlja BIRN, centralna pitanja koja se otvaraju u očekivanoj Strategiji za procesuiranje ratnih zločina su da li je potrebno da međunarodne sudije i tužioci i dalje budu aktivno prisutni u radu Odjela za ratne zločine Državnog suda i Tužilaštva, te da li ojačati lokalne sudove ili proširiti ovlasti državnog.

Iako se javnost u BiH nadala da će ova strategija dati odgovor na pitanje koliko će istraga i procesa i protiv koliko osumnjičenih i optuženih za ratne zločine biti vođeno u skoroj budućnosti, o tome nema puno detalja.

Tek se u dijelu daje nagovještaj o tome koliko bi svaki od timova Tužilaštva, a ima ih šest, mogao uraditi u određenom periodu. Također se spominje novi projekt, na čijem čelu bi bile međunarodne organizacije, u sklopu kojeg bi se bilježila “usmena historija”, odnosno ispovijesti onih koji su na bilo koji način pogođeni ratom, a data je i naznaka mogućosti za uspostavu centra za postkonfliktne studije.

Strategija, koja se trenutno nalazi pred Radnom grupom koju je oformilo Ministarstvo pravde BiH, te predstavnicima zemalja donatora i međunarodnih organizacija u BiH, govori i o formiranju jedinstvene baze podataka o ratnim zločinima koja bi bila dostupna Državnom tužilaštvu.

Javnih reakcija na strategiju još nema jer je nacrt još nedostupan većem broju ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: