BiH
6

Bez promjena u Vladi USK: Rekonstrukciju ne podržava SBB

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako se na večerašnjoj sjednici Skupštine USK, koja i dalje traje, trebala izvršiti rekonstrukcija Vlade USK i ulazak u vlast SDP-a i DF-a, to se ipak nije dogodilo.

Kako doznajemo, SBB u ovom momentu ne želi izvršiti rekonstrukciju vlasti te je tačka o rekonstrukciji Vlade skinuta sa dnevnog reda.

Trenutno u Vladi Unsko-sanskog kantona SDA participira sa sedam ministara, SBB sa dva, a obje su se stranke, prema pojedinim najavama, trebale odreći dio kolača vlasti u korist SDP-a i DF-a.

No, čini se da još nisu uspjeli pronaći zajedničku riječ.

Predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić (SDA) na početku sjednice Skupštine kazao je da je osnovni razlog sazivanja sjednice rasprava o stanju u Katoličkom školskom centru "Ivan Pavao II" u Bihaću, koji je prije nekoliko dana prekinuo nastavu, iz razloga što Vlada Unsko-sanskog kantona nije isplatila plate djelatnicima i uposlenicima ove ustanove.

Rekonstrukciju Vlade u vladajućoj koaliciji nisu pominjali.

No, pojedini zastupnici su bili vidno nezadovoljni što je sjednica sazvana u ovo doba, ističući da je nevjerovatno da se, sedam dana nakon prekida nastave u Katoličkom školskom centru, vanredna sjednica Skupštine saziva u ovako kasnim satima, te da je trebala biti sazvana ranije ili u nekom razumnijem vremenu.

Zastupnik Nijaz Kadirić je kazao da je pravi razlog sazivanja sjednice rekonstrukcija Vlade USK.

"Sjednica je sazvana isključivo zbog toga. To što niste uspjeli dogovoriti sve detalje, ne može biti razlog da maltretirate nas i građane ovog kantona. Ja sam izračunao da 6.000 KM košta ova večerašnja sjednica. Ovo je cirkus", istakao je Kadirić.

Zastupnici trenutno raspravljaju o stanju u Katoličkom školskom centru "Ivan Pavao II" u Bihaću i rješavanju nastale situacije u ovoj ustanovi.