Skupština ZDK
358

Bez priznanja za "Adriatic Metals", ekološki aktivisti zadovoljni potezom zastupnika u ZDK

E. M.
Skupština Zeničko-dobojskog kantona
Skupština Zeničko-dobojskog kantona
Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas nije dala saglasnost za dodjelu priznanja kompaniji "Adriatic Metals" zbog čega su aktivisti proteklih dana bili ogorčeni uopće činjenicom da su kandidati za priznanje.
Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je trebala dati saglasnost za dodjelu priznanja kompaniji Adriatic Metals koja na području Vareša vrši eksploataciju rude te pripremu terena za te aktivnosti.

Proteklih dana ekološki aktivisti su negodovali da se ova kompanija pronašla uopće na spisku onih koji bi trebali biti nagrađeni za doprinos u razvoju privrede Zeničko-dobojskog kantona, a njihova reakcija u javnosti danas je rezultirala i, kako kažu, ispravnom potezu zastupnika koji su odbili dati priznanje ovoj kompaniji.

Nakon rasprave u Skupštini ZDK pristupilo se glasanju gdje su svi prijedlozi dobili potrebnu većinu glasova osim kompanije Adriatic Metals BH.

Priznanje za privredno društvo "Adriatic Metals BH" Vareš je dobilo podršku tri zastupnika, tri zastupnika su bila protiv dok je 19 zastupnika bilo suzdržano i time nije verifikovana odluka o dodjeli javnog priznanja ovoj kompaniji i to je bio jedini prijedlog koji nije dobio potrebnu većinu u Skupštini ZDK.

Samir Lemeš, ispred Eko foruma Zenica, je kazao da je ovo velika pobjeda civilnog društva i građana.

"Iako su i predlagači za nagradu bili iz civilnog društva, na taj način htjeli su se 'odužiti' donatoru, veliki broj organizacija, okupljenih u nekoliko ekoloških mreža, ipak je uspio ubijediti Skupštinu ZDK da se ta nagrada ne dodijeli. Ohrabruje da je stav civilnog društva nadvladao interese politike, koja je dosadašnjim odnosom prema toj međunarodnoj kompaniji bila itekako velikodušna. Mala pobjeda, koja daje nadu da će se glas javnosti ubuduće ipak uzimati u obzir kod donošenja odluka", kazao je Lemeš.

Jedan od razloga zbog čega su aktivisti bili protiv ove odluke je i taj što Općina Kakanj nije imala priliku da učestvuje u postupku, iako se otpadne vode izlijevaju direktno u vodotoke kojima se Kakanj i druga mjesta opskrbljuju vodom. Safet Kubat, ekološki aktivista i voditelj grupe "Budi promjena" je kazao da je javni monitoring svega veći nego ikada.

"Mogu da kažem da mi je iznimno drago jer javni monitoring je veći nego iakda te da je vrijedilo truda i da aktivizam ima svoju snagu. Sa druge strane me žalosti kako je uopšte došlo do toga, da se moramo i ovim baviti, jer ovo je već zadnja linija odbrane. Ovo je klasičan pokušaj kreiranja imidža u javnosti, samo mi nije jasno kako nisu očekivali reakciju", pojasnio je Kubat te dodao da je ovo poruka da se borba isplati, ali i da mu je drago što su zastupnici imali sluha.

"Ipak, na ovom se nećemo zaustaviti", poručio je.

U okviru četvrte tačke dnevnog reda Skupština je donijela Odluke o verifikaciji Odluka Odbora za javna priznanja Zeničko-dobojskog kantona o dodjeli javnih priznanja Zeničko-dobojskog kantona. Priznanja će biti uručena na Svečanoj sjednici Skupštine Kantona, a ovogodišnji laureati i dobitnici Plakete Zeničko-dobojskog kantona su: Adnadin Jašarević, dr. Ibrahim Cero, Maksuma Topalović, Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Udruženje Klub paraolimpijskih sportova "Baton" Zenica i Udruženje građana "Naš most" Zenica.

Laureatima su Plakete Zeničko-dobojskog kantona dodijeljene kao priznanje za izuzetan doprinos u oblastima društvenih djelatnosti, umjetnosti, kulture, medicine, nauke.