Selmo Cikotić
0

Bez posla i 2.700 profesionalnih vojnika

SRNA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je da će se u ovoj godini "armiji nezaposlenih" u BiH pridružiti i 2 700 profesionalnih vojnika, kojma ističe ugovor koji su potpisali sa Oružanim snagama (OS) BiH.

"U ovoj grupi su i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, i riječ je o ljudima sa završenom srednjom školom koji su napunili 40 godina ili će napuniti istekom ugovora, tako da shodno zakonu ne mogu više da ostanu u redovima profesionalne vojske", rekao je Cikotić, prenosi "Fokus".

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da upražnjena mjesta u Oružanim snagama BiH, nakon najavljenog otpuštanja oko 3.000 pripadnika koji su prešli starosnu granicu za rad, ne treba da se popunjava novim vojnicima, jer je trenutni broj pripadnika oružanih formacija znatno veći od realnog.

Majkićeva je pojasnila kako zakonska redukcija vojnika, koja je najavljena iz Ministarstva odbrane BiH, predstavlja idealnu priliku da Predsjedništvo BiH otpočne razgovore o konačnom redukovanju broja profesionalnih vojnika.

Ona smatra da je sadašnji kapacitet Oružanih snaga BiH iz državnog budžeta isisava previše novca, a zauzvrat ne pruža adekvatan mehanizam profesionalne odbrane.

"Oružane snage BiH troše iz budžeta koji je odobren za sektor odbrane više od 80 odsto sredstava na personal. Fond koji ostaje na raspolaganju nakon isplate plata nedovoljan je za edukaciju i osavremenjavanje vojske. Redukovanjem broja vojnika, koji je s postojećih deset hiljada pripadnika daleko od istinski potrebnog, stvorio bi se višak novca dovoljan za modernizaciju vojnih kapaciteta, ali i investiranje u privredu", navela je Majkićeva.

Ona je ocijenila da ovako koncipirana vojska jeste prevelika, preskupa, prestara i neobučena i ne može da odgovori izazovima koji se pred nju postavljaju.

Stav SNSD-a, prema njenim riječima, jeste da to budu male i opremljene misije vojnika, kapaciteta oko 2 000 pripadnika, spremnih za mirovne misije.

Član ove komisije Mirko Okolić saglasan je da postojeći broj vojnika ne dozvoljava potpunu profesionalizaciju Oružanih snaga BiH.

"Nemamo profesionalnu vojsku, jer se budžet Ministarstva odbrane BiH najvećim djelom troši na plate. Obuka vojnika je zapostavljena, pa je jedini logičan put redukcija broja vojnika", rekao je Okolić.

Ivo Miro Jović, član Komsije, kaže da treba voditi računa o racionalnom trošenju vojnog budžeta, naročito u godinama recesije.

"Moramo povesti računa i o vojnicima koji ostaju bez posla. Oni ne mogu da završe na ulici. Istovremeno, trebamo profesionalnu vojsku, ali ne previše skupu", rekao je Jović.

Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović smatra da je inicijativa o demilitarizaciji trebala da dođe ranije, prije nego što je, kako je rekao, "formirana neustavna formacija Oružanih snaga BiH, koju je uspostavio Dragan Čavić sa svojim prekookeanskim mentorima".

"Postoje li Oružane snage BiH ili Ministarstvo odbrane BiH u Ustavu BiH? Ne postoje! Ustavom BiH definisano je da vojska ne smije da prelazi granice entiteta. One prelaze granice. To je dokaz da je sadašnja struktura neustavna", kaže Popović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik nekoliko puta je ranije rekao da je neopravdano izdvajati 600 miliona KM za vojsku u zemlji u kojoj ne postoji etničko nasilje, a stabilnost garantuje Sjevernoatlantski pakt, navodeći da je demilitarizacija najoptimalnije rješenje za BiH.