{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bez parlamentarne većine BiH klizi u novu krizu"

F
8.5.2011. u 10:39
0
11
"Bez parlamentarne većine BiH klizi u novu krizu"
0
"Bez parlamentarne većine BiH klizi u novu krizu"
Dalje odlaganje formiranja većine u parlamentu BiH moglo bi tu državu odvesti u novo krizno stanje i možda i do pogoršanja stabilnosti čak do konflikata, upozorio je dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Mirko Pejanović, koji je u petak u Ljubljani predstavio svoju knjigu "Ogledi o državnosti i političkom razvoju BiH".
Bivši član Predsjedništva BiH u knjizi je postavio pitanje, da li BiH uopšte ima političku budućnost i kakva će biti ta budućnost. Prema njegovom mišljenju odgovor na to pitanje je samo jedan – to je u okviru istorijskog projekta euroatlantskih integracija.

Za ulazak u Evropsku uniju i savez NATO BiH će morati ispuniti uslove i Pejanović smatra, da u tome treba proizlaziti iz Daytonskog sporazuma. Njegov historijski zadatak je, da demokratske snage u BiH zajedno sa institucijama EU i međunarodne zajednice sprovedu reforme, koje će tu državu dovesti do članstva u navedenim organizacijama, naglasio je on.

Kao što je rekao projekt priključenja u EU i NATO za BiH je prije svega projekt mira i tek onda projekt demokratskog razvoja i izgradnje demokratskih institucija i jačanja tih institucija, da bi država djelovala tako kao i ostale članice Unije. Pri tome je potrebna aktivna pomoć međunarodne zajednice i Evropske unije, koja za tu namjenu imaju Vijeće za implementaciju mira odnosno visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, izvještava STA.

Pejanović smatra, da treba ubrzati ulazak BiH u NATO iz geopolitičkih i geostrateških razloga, jer bi to stvorilo uslove za razvoj demokracije iz gospodarstva. Uslov za ulazak u NATO su naravno političke reforme, a Pejanović se boji, da za političke reforme neće biti uslova, ako BiH po ubrzanom postupku ne bude primljena u savezništvo.

Pejanović se u knjizi bavi i pitanjem, zašto je poslije potpisa sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008.gpodine došlo do zastoja na putu BiH u EU. Izdvojio je dva razloga – slabljenje aktivnosti i međunarodne zajednice i EU u provođenju reformi u BiH i nemogućnost parlamenta, da bi donosio zakone. Kao što je naveo, parlament je u prijašnjem mandatu donio samo trećinu zakona od planiranih.

Autor knjige konstatira, da je obrat moguć i da je moguće ubrzati ulazak u euroatlantske integracije. Za to prema njegovom mišljenju je potrebna promjena strategije i institucionalnog djelovanja međunarodne zajednice, posebno EU. Pri tome je podsjetio, da nijedna reforma u BiH, uključujući i ustavnu, nije moguće provesti bez neposrednog angažmana međunarodne zajednice i EU. Prema njegovim riječima bilo bi najbolje kada bi SAD i EU udružile snage, ipak do toga još uvijek nije došlo.

Drugi uslov za ubrzano približavanje EU u NATO-u je formiranje parlamentarne većine poslije oktobarskih izbora bez koje prema Pejanovićevim riječima nije moguće riješiti dalji razvoj BiH. Sada je na probi cjelokupan politički i stranački sistem u BiH , naglasio je Pejanović i upozorio, da većine na državnom nivou neće biti moguće uspostaviti bez nove intervencije međunarodne zajednice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: