Zapoleni u institucijama BiH
0

Bez odluka za putovanja isplatili 18,5 miliona KM

SRNA
U institucijama BiH u prošloj godini za putne troškove potrošeno je oko 18,5 miliona KM, a da nije usvojena odluka koja reguliše ovu oblast, navodi se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Glavni revizor Milenko Šego, u izvještaju o izvršenju budžeta u 2008. godini, upozorio je da u Ministarstvu finansija i trezora BiH nisu uradili oko 60 zakonskih i podzakonskih akata koji bi trebalo da urede oblast javne potrošnje, pišu "Nezavisne novine".

U izvještaju revizora piše da je za prevoz zaposlenih, s posla i na posao, potrošeno oko 25 miliona KM, a odluka je donesena tek u januaru 2009. godine, dok je isto toliko novca potrošeno za smještaj i odvojeni život funkcionera, iako ne postoji odluka koja reguliše ove troškove.

Revizori su upozorili da je isplaćeno oko 1,4 miliona KM na ime naknada za terenski rad iako na nivou institucija BiH nema nijednog propisa koji reguliše tu oblast. Oko dva miliona KM isplaćeno je iz budžeta u svrhu otpremnina za odlazak u penziju, a revizori navode da te godine nije postojao podzakonski akt koji propisuje ove isplate.

Oko 10 miliona KM potrošeno je za telefonske i poštanske usluge a da nema jedinstvenog pravilnika o potrošnji fiksnog ili mobilnog telefona nego to rade institucije pojedinačno. Troškovi su znatni i kod nabavke kancelarijskog materijala za šta je potrošeno oko pet miliona KM, pa je ovo bila tema dodatne revizije učinka.

Za zakup prostora, zgrada i stanova potrošeno je 25,3 miliona KM, a revizori su primijetili da nema nikavih ušteda iako je još 2007. godine Savjet ministara donio plan racionalizacije.