Počeo 7. Marš mira
0

Bez obezbijeđenog obroka i šatora do Potočara

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Više od 6.000 učesnika sedmog po redu Marša mira – Put slobode u petak ujutro krenuli su iz Nezuka (Općina Sapna) ka Potočarima, u kojima trebaju biti u nedjelju između 17 i 19 sati.

Za razliku od ranijih godina, učesnici ovogodišnjeg Marša mira, neće imati obezbijeđene dnevne obroke, a šatorski smještaj obezbijeđen je za oko 2.000 učesnika, dok su preostali bili obavezni ponijeti sa sobom šatore kako bi prespavali na mjestima prenoćišta.

"Prvo prenoćište je u Kamenici, koja je od Nezuka udaljena 26 kilometara. Tu ćemo održati prvi historijski čas, a narednog jutra krenuti dalje utvrđenom maršrutom. Pripadnici Oružanih snaga BiH postavit će šator koji može primiti do 2.000 učesnica. Preostalima smo naveli da sa sobom moraju ponijeti šatore", kaže vođa Marša mira Muhamed Duraković.

On naglašava kako Marš mira 2011. nema vojnu konotaciju, te da je to plemenita aktivnost s ciljem evociranja uspomena na poginule u srebreničkom genocidu i one koji su preživjeli prolazeći stazama smrti ka slobodnim teritorijama.

Inače, putu od Nezuka do Potočara dug je 85 kilometara, a nakon noćenja u Kamenici učesnici Marša mira u subotu će se kretati do Pobuđa (Opština Bratunac).

Sedamdesetdevetogodišnji Mujo Ičanović drugi put prolazi stazama smrti.

"Išao sam i prošle godine jer jednostavno želim svaki put iznova proći stazom kuda su naši ljudi goli i bosi, gladni i žedni danima tumarali kako bi došli do slobodnih teritorija BiH", izjavio je Mujo.

I ove godine, kao i ranijih, Marš mira pohode učesnici iz devet evropskih zemalja, te iz svih krajeva naše zemlje. Centralna manifestacija obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici je u ponedjeljak, kada će u Memorijalnom centru Potočari biti pokopano 613 žrtava genocida.