RAK
0

Bez neregularnosti u izvještavanju o Širokom Brijegu

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Regulatorna agencija za komunikacije nije primila niti jedan prigovor koji se odnosi na izvještavanje medija o navijačkim neredima u Širokom Brijegu, već je po službenoj dužnosti pokrenula monitoring u okviru kojeg vrši analizu izvještavanja o ovom događaju.

Izrada analize je u toku, ali sudeći prema preliminarnim rezultatima dosada nisu utvrđene neregularnosti u izvještavanju koje bi mogle rezultirati pokretanjem postupaka.

Podsjećamo da je Udruženje BH novinari izrazilo zaprepaštenje činjenicom da je jedan broj medija poptuno neprofesionalno postupio tokom izvještavanja o sukobima navijača u Širokom Brijegu, tragičnoj pogibiji Vedrana Puljića kao i događajima koji su uslijedili nakon toga u Sarajevu i Širokom Brijegu.

Udruženje je u saopćenju za javnost navelo kako su pristrasno izvještavanje i svrstavanje na stranu navijača i institucija vlasti u Sarajeva ili Širokom Brijegu, objavljivanje neprovjerenih informacija ili manipulacija njima dodatno pogoršali ukupnu sigurnosnu situaciju, ne samo u ta dva bosanskohercegovačka grada, nego u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"BH novinari su zvanično zatražili od Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu da razmotre izvještavanje elektronskih i štampanih medija o dogadjajima u Širokom Brijegu i da, u skladu sa svojim ovlastima, poduzmu adekvatne mjere prema medijima koji su prekršili profesionalne i etičke standarde", stoji u saopćenju Izvršnog odbora Udruženja BH novinari.