{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bez MMF-a slijedi nam finansijski slom"

F
19.6.2009. u 15:32
0
24
"Bez MMF-a slijedi nam finansijski slom"
0
"Bez MMF-a slijedi nam finansijski slom"
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila je Nacrt zakona o platama i naknadama kojim se svim proračunskim korisnicima na svim nivoima vlasti te svim zaposlenicima javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, među ostalim, smanjuju plate za deset posto.
Također, usvojen je i nacrt rebalansa federalnog proračuna, koji je, kako je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade kazao ministar finansija i zamjenik federalnog premijera Vjekoslav Bevanda, sada usklađen s prihodima.

Nacrti su upućen u parlamentarnu proceduru, a o daljnjoj sudbini tzv. "interventnog zakona", koji je proteklih dana podigao veliku prašinu bh. javnosti, odlučivat će i Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka na sastanku u Beču u ponedjeljak.

Bevanda je kazao da će se u ponedjeljak u austrijskoj prijestolnici sastati ministri financija svih nivoa bh. vlasti s predstavnicima MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija, nakon čega će MMF dati ocjenu jesu li predložene mjere štednje dovoljne za sklapanje stand-by aranžmana.

"Naš fiskalni sistem došao je u neravnotežu. Nezaključenje ugovora s MMF-om značio bi finansijski slom", naglasio je ministar Bevanda.

On je potvrdio da neće biti smanjenja primanja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih branitelja, a to je opravdao time što je u zadnjih pet godina jedino Zakon o ratnim vojnim invalidima, od svih zakona iz socijalnog sektora, imao potporu MMF-a i Federalnog ministarstva finansija.

Oko 33 miliona maraka, koliko je potrebno ostvariti da bi primanja spomenutih kategorija ostala nedirnuta, Vlada FBiH uštedjet će dodatnim kresanjem troškova administracije i tekućih transfera, rekao je federalni ministar finansija.

Ministar kulture i zamjenik premijera Gavrilo Grahovac naglasio je da su spomenutu mjere štednje neophodne, istaknuvši da bi odustajanje od planiranog bilo ravno samoubojstvu.

"Činjenica je da će državni službenici i nakon planiranog smanjenja i dalje imati dva i pol puta veću platu od rudara, i od svih onih zaposlenih u industriji", kazao je Grahovac.

On je napomeno da je predloženim Nacrtom zakona o platama i naknadama predviđeno da se u roku od 120 dana konačno uspostavi jedinstven registar korisnika proračunskih sredstava svih veteranskih i socijalnih kategorija, a do kraja godine izvršit će se sveobuhvatna revizija tih korisnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: