Susret Lajčaka i Silajdžića
0

'Bez kompromisa nema napretka'

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák sastao se danas sa članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem kako bi razgovarali o zaključcima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, te o drugim međunarodnim pitanjima.

Sastanak Vijeća za implementaciju mira je bio pozitivan za Bosnu i Hercegovinu, a zemlje članice Vijeća su potpuno ujedinjene u podršci komunikeu Vijeća za implementaciju mira u kojem je naznačen put naprijed.

Bosna i Hercegovina uživa značajnu međunarodnu pažnju, naročito pažnju Evropske unije, koja može pomoći da se deblokiraju reformski procesi i tu činjenicu treba adekvatno iskoristiti.

“Ono što partneri u BiH trebaju učiniti jeste da pokrenu iskren i otvoren dijalog koji će rezultirati kompromisom i postizanjem konsenzusa o pitanjima koja su usaglašena u Prudu. Sa praktičnog stanovišta to znači da potpisnici izjave moraju biti aktivni u nastojanjima da pokrenu dijalog i postignu konsenzus sa svim relevantnim političkim faktorima u Bosni i Hercegovini, te da potom zajedno osiguraju implementaciju takvog konsenzusa u parlamentarnoj proceduri”, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák i član Predsjedništva BiH Silajdžić složili su se da bi Vijeće ministara BiH trebalo najprije napraviti inventar imovine koja je državi potrebna za izvršavanje njenih nadležnosti.

Strateška pitanja zahtijevaju široku podršku svih političkih faktora u Bosni i Hercegovini i u tom svjetlu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Lajčák ponovo je istaknuo poruku Vijeća za implementaciju mira da su pragmatični pristup i kompromis jedino rješenje za napredak Bosne i Hercegovine, ističu iz Službe za odnose s javnošću visokog predstavnika.