{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez komentara o krivičnoj prijavi protiv Glavaša

S
29.6.2009. u 16:39
0
0
Bez komentara o krivičnoj prijavi protiv Glavaša
0
Bez komentara o krivičnoj prijavi protiv Glavaša
Foto: AP
Tužilaštvo BiH nije željelo da komentariše izjavu banjalučkog advokata Predraga Radulovića da je Haški tribunal prošle godine ustupio krivičnu prijavu sa kompletnom dokumentacijom protiv Branimira Glavaša za ratne zločine počinjene 1992. godine nad srpskim civilima u Bosanskom Brodu i Derventi na procesuiranje u ovu pravosudnu instituciju.
"Ne želimo ništa da kažemo o ovom pitanju. Nećemo ni da potvrdimo, niti da demantujemo da li je ova prijava uopšte stigla u Tužilaštvo", rekla je Srni portparol Tužilaštva Selma Hećimović.

Radulović je potvrdio Srni da je 2002. godine predao Haškom tribunalu krivičnu prijavu protiv Glavaša za ratne zločine počinjene 1992. godine nad srpskim civilima u Bosanskom Brodu i Derventi.

On je rekao da su 2002. godine četiri predstavnika Haškog tribunala preuzela od njega u Bosanskom Brodu krivičnu prijavu protiv Glavaša, koja sadrži 600 stranica i više od 5 000 različitih dokumenata, fotografija, izjava svjedoka, video-dokaza o zločinima počinjenim nad Srbima, razne dokumente Hrvatske vojske preostale nakon povlačenja iz opštine Brod, kao i zapisnike o postojanju logora za Srbe na brodskom području.

Radulović je naveo da je krivična prijava protiv Glavaša sa svom dokumentacijom službenim putem ustupljena prošle godine iz Haga na dalje procesuiranje Tužilaštvu BiH koje do sada ništa nije učinilo na tom slučaju.

On je upitao zašto Tužilaštvo BiH ne sasluša Glavaša na okolnosti ove krivične prijave u situaciji kada je dostupan pravosudnim organima BiH.

Glavaš je osuđen pred Županijskim sudom u Zagrebu na deset godina zatvora, zbog ratnih zločina počinjenih u Osijeku 1991. godine.

Nakon izricanja presude, pobjegao je u BiH gdje je poslije nekoliko dana dobio ličnu kartu koja mu je izdata u Grudama.

"Večernje novosti" su objavile da u Tužilaštvu BiH već osam mjeseci stoji dobro skrivena krivična prijava protiv Glavaša i još 28 hrvatskih državljana za zločine počinjene tokom 1992. godine nad srpskim civilima na području Broda i Dervente u BiH.

U Tužilaštvu BiH "Novostima" je potvrđeno da postoji krivična prijava protiv Glavaša ali "nisu htjeli da objasne kada bi mogao biti priveden zbog saslušanja i zašto nakon skoro dva mjeseca, koliko je Glavaš u BiH, ova prijava nije javno objelodanjena".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: