Završen sastanak lidera
0

"Bez jugoistočne Evrope u EU politička slika neće biti kompletna"

FENA
Hotel Evropa (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Hotel Evropa (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Konferencija lidera političkih stranaka koje pripadaju grupaciji Evropske narodne stranke (EPP) iz zemalja jugoistočne Evrope, koja je organizirana danas u Sarajevu o temi saradnje i zajedničkog zalaganja za EU, završena je usvajavanjem zajedničke izjave.

U ovoj izjavi su lideri EPP stranaka izrazili punu podršku perspektivi za članstvo svih zemalja regiona u EU, ocjenivši kako bez jugoistočne Evrope, potpuno integrirane u EU, politička i geografska slika Evrope neće biti kompletna.

Ocijenjeno je i da su sve zemlje regiona ostvarile napredak prema članstvu u EU i da od svake zemlje pojedinačno zavisi ispunjavanje postavljenih uvjeta.

Također, naglašeno je i da je evropska perspektiva pokretač ekonomskog razvoja i napretka, te garant stabilnosti regiona.

Lideri su, kako se navodi u izjavi, uvjereni da su dobrosusjedski odnosi, uz puno poštivanje teritorijalnog suvereniteta i integririteta, zajednički interes, kao i da se za sva otvorena pitanja moraju pronaći prihvatljiva rješenja u evropskom duhu saradnje.

"Naše različitosti su naša prednost, a ne razlozi za sukobljavanje, zbog čega ćemo raditi na afirmaciji očuvanja zajedničkih vrijednosti", poručili su u izjavi predstavnici stranaka EPP grupacije iz jugoistočne Evrope.

Podcrtali su i da postoji odgovornost svake države da počinioci ratnih zločina budu procesuirani i kažnjeni, nestali pronađeni i dostojanstveno sahranjeni, u čemu je nezamjenjiva uloga Haškog tribunala i domaćih sudova.

Ovaj sastanak održan je u organizaciji Stranke demokratske akcije i uz podršku Evropske narodne stranke, učestvovali su lideri EPP stranaka iz BiH - lideri SDA Sulejam Tihić, PDP-a Mladen Ivanić, HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić, te Srbije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske.

Izaslanstvo HDZ-a Hrvatske predvodila je predsjednica stranke i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

Lider SDA Sulejman Tihić ocijenio je ovaj sastanak uspješnim, navodeći kako se razgovaralo o saradnji stranaka EPP grupacije u regionu, ali i o saradnji stranaka ove orjentacije u BiH.

Na pres-konferenciji je potvrdio da je bilo riječi i o tome da EPP stranke iz BiH budu dio rješenja i razgovora o ustavnim promjenama u našoj zemlji, te na taj način daju doprinos približavanju stavova o ovom pitanju.

Tihić je mišljenja da naredni sastanci predstavnika ovih stranaka trebaju, osim općih, razmatrati i neka konkretna pitanja saradnje i zajedničkog nastupa prema EU.

Lider PDP-a Mladen Ivanić smatra kako ovakvi skupovi doprinose posebno saradnji EPP partija u BiH, ističući kako one mogu snažno afrimirati svoje interese preko Evropske narodne stranke u Briselu.

"Ako možemo sarađivati sa kolegama iz drugih zemalja, onda se nadam da ćemo moći sarađivati i više unutar zemlje", rekao je Ivanić.

Predstavnici EPP-a Rumiana Jeleva, potpredsjednica, te Eduard Kukan ukazali su na značaj saradnje EPP-a i partija iz regiona iste orjentacije, jer na taj način zemlje u regionu mogu bolje formulirati svoja zajednička stajališta na evropskom putu.

Istaknuli su također i da EPP, kao najveća transacionalna politička snaga u EU, može na taj način bolje i jednostavnije sarađivati sa odgovarajućim političkim strankama u regionu.

Lideri stranaka EPP orjentacije iz BiH ocijenili su da će one nakon izbora u BiH u oktobru najvjerovatnije biti okosnica vlasti, ali da će biti nužna saradnja i sa drugim strankama.

Naredni sastanak predstavnika EPP stranaka regiona planiran je iduće godine u Hrvatskoj, za koju se očekuje da će u to vrijeme već pristupiti EU.