NSRS
0

Bez izjašnjavanja o Kuzmanovićevoj deklaraciji

FENA
Narodna skupština RS-a nije se sinoć izjašnjavala o Prijedlogu deklaracije o osnovama za razgovore o eventualnim promjenama Ustava BiH i o zaštiti interesa RS-a, koju je pripremio entitetski predsjednik Rajko Kuzmanović.

Nakon završene rasprave, predsjednik Parlamnta Igor Radojičić prekinuo je zasjedanje, te najavio da će u toku naredne sedmice uslijediti usaglašavanje konačnog teksta deklaracije, a o kojoj će se odlučivati, najvjerovatnije, 10. marta.

Tokom cjelodnevne rasprave mogli su se čuti suprostavljeni stavovi vladajuće koalicije, koja je branila Kuzmanovićev dokument, i brojne kritike poslanika opozicije koji smatraju da ne treba napuštati dejtonsku strukturu BiH, a da ustavne promjene, ukoliko do njih i dođe, treba da budu amandmanske izmjene u cilju usaglašavanja sa evropskim konvencijama i ljudskih pravima.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović u predloženoj deklaraciji naveo je da RS u ustavnim promjenama ostaje neupitna u bilo kojem obliku, a da je, kako je dodao, eventualna treća teritorijalna jedinica moguća jedino unutar postojeće Federacije BiH.

Entitetski predsjednik predložio je, između ostalog, u deklaraciji i novo ime za BiH, za koju je rekao da može da bude složena država po modelu asimetrične federacije ili sa konfederalnim elementima uz više entiteta, odnosno federalnih jedinica, od kojih je jedna jedinica RS u sadašnjem kapacitetu.

Novi naziv BiH, naveo je, mogao bi biti Savezna Republika BiH ili Federalna Republika BiH, u skladu sa usvojenim modelom državnog uređenja.