Dom naroda PSBiH
14

Bez entitetske većine za izmjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

FENA
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dom naroda Parlamenta BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na današnjoj sjednici Dom naroda državnog parlamenta nije dobio potrebnu većinu delegata iz RS-a te će biti predmet usaglašavanja Kolegija.

Predloženim izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja definirana zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna te je jednim od članova zakona odgođena primjena ove zabrane do 2018. godine.

"S obzirom na to da u BiH trenutno ima više farmi koje se bave uzgojem životinja u svrhu proizvodnje krzna jasno je da će zabrana, koja stupa na snagu uskoro, ovu djelatnost onemogućiti", navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženih rješenja, te dodaje da se trenutno sva proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz.

Delegat Mario Karamatić je tokom diskusije izrazio nadu da će biti usvojen predloženi zakon, te da će u "vrlo skorom roku napraviti zakonska rješenja koja će definirati uzgoj krznašica po najvišim svjetskim i evropskim standardima i da ćemo nakon toga totalno ukinuti zabranu“.

"Da pustimo ljude u ovoj prekrasnoj zemlji da mogu raditi i živjeti od svog rada, a to je jedna od rijetkih grana koja je rentabilna", naveo je Karamatić.