BiH
0

Bez dogovora o vetu Bošnjaka i Hrvata na himnu i grb RS-a

FENA
Vijeće naroda RS-a nije danas postiglo konsenzus o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka i Hrvata u vezi s grbom i himnom RS-a i o tom pitanju izjašnjavat će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Nakon današnje sjednice Vijeća naroda rečeno je da dogovor, vjerovatno, neće biti postignut ni na Zajedničkoj komisiji pa će konačnu riječ o ranije izabranom grbu i himni RS-a dati Ustavni sud RS-a.

Sjednica Vijeća naroda RS-a ipak je održana uz prisustvo svih delegata iz tri konstitutivna naroda i reda ostalih, a nakon što je u dnevni red uvršteno i izjašnjavanje o vetu koje su na grb i himnu RS-a stavili bošnjački delegati.

Protiv toga bio je Klub Srba u Vijeću naroda smatrajući da Bošnjaci nisu u skladu s Poslovnikom pokrenuli veto na grb i himnu RS-a, ali je većinom glasova odlučeno da se na sjednici Vijeća naroda raspravlja i o tom pitanju.

Podsjećamo, Klub Hrvata stavio je veto samo na grb RS-a, ali ne i na tekst himne.

Bošnjački delegati pokrenuli su i pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na Zakon o bibliotečkoj djelatnosti i na Rezoluciju o ciljevima i mjerama RS-a koju je ranije usvojila Narodna skupština RS-a.

Predsjedavajući Vijeća naroda Dževad Osmančević kazao je da nije uobičajeno da se na rezolucije, koje su politički akt, pokreće pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da je to urađeno u ovom slučaju, s obzirom na to da Bošnjaci smatraju da je tim aktom prekršen i Ustav RS-a i Ustav BiH.

Bošnjaci smatraju neustavnim to što se u skupštinskoj rezoluciji poziva na ranije usvojeni takav dokument u kojem se spominje referendum, odnosno pravo na izjašnjavanje građana na referendumu, ali i još neka sporna pitanja.

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Staša Košarac rekao je da oni ne podržavaju veto Bošnjaka, jer smatraju ih neopravdanim.