|

Bez dogovora o vetu Bošnjaka i Hrvata na himnu i grb RS-a

Bez dogovora o vetu Bošnjaka i Hrvata na himnu i grb RS-a
0
F
FENA
5.11.2008. u 16:10
20
komentara
0

dijeljenja
Bez dogovora o vetu Bošnjaka i Hrvata na himnu i grb RS-a
Vijeće naroda RS-a nije danas postiglo konsenzus o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka i Hrvata u vezi s grbom i himnom RS-a i o tom pitanju izjašnjavat će se Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.
Nakon današnje sjednice Vijeća naroda rečeno je da dogovor, vjerovatno, neće biti postignut ni na Zajedničkoj komisiji pa će konačnu riječ o ranije izabranom grbu i himni RS-a dati Ustavni sud RS-a.

Sjednica Vijeća naroda RS-a ipak je održana uz prisustvo svih delegata iz tri konstitutivna naroda i reda ostalih, a nakon što je u dnevni red uvršteno i izjašnjavanje o vetu koje su na grb i himnu RS-a stavili bošnjački delegati.

Protiv toga bio je Klub Srba u Vijeću naroda smatrajući da Bošnjaci nisu u skladu s Poslovnikom pokrenuli veto na grb i himnu RS-a, ali je većinom glasova odlučeno da se na sjednici Vijeća naroda raspravlja i o tom pitanju.

Podsjećamo, Klub Hrvata stavio je veto samo na grb RS-a, ali ne i na tekst himne.

Bošnjački delegati pokrenuli su i pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na Zakon o bibliotečkoj djelatnosti i na Rezoluciju o ciljevima i mjerama RS-a koju je ranije usvojila Narodna skupština RS-a.

Predsjedavajući Vijeća naroda Dževad Osmančević kazao je da nije uobičajeno da se na rezolucije, koje su politički akt, pokreće pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali da je to urađeno u ovom slučaju, s obzirom na to da Bošnjaci smatraju da je tim aktom prekršen i Ustav RS-a i Ustav BiH.

Bošnjaci smatraju neustavnim to što se u skupštinskoj rezoluciji poziva na ranije usvojeni takav dokument u kojem se spominje referendum, odnosno pravo na izjašnjavanje građana na referendumu, ali i još neka sporna pitanja.

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata u Vijeću naroda Staša Košarac rekao je da oni ne podržavaju veto Bošnjaka, jer smatraju ih neopravdanim.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...