Uloženi milioni
353

Bez brige i kada je suša: Kako su Tuzlaci zasukali rukave i riješili problem redukcija vode

Piše: Armin Kendić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Građani Tuzle decenijama su se suočavali sa problemom redukcija pitke vode, a njihovim mukama došao je kraj 2006. godine kada je svečano u rad puštena Fabrika pitke vode u naselju Cerik. Blagodeti višemilionskog projekta posebno su se osjetili minulog ljeta, kada se u vrijeme velikih suša isporuka pitke vode odvijala sasvim normalno.

Dok građani Sarajeva muku muče sa svakodnevnim redukcijama, Tuzlaci svoje dnevne rasporede više ne moraju prilagođavati satnici dolaska pitke vode u slavine.

"Mnoge generacije su se rađale i odrasle uz redukcije vode koje su predstavljale jedan stil života u Tuzli. Bili smo 'prepoznatljivi' po nedostatku kvalitetne pitke vode, odnosno po redukcijama koje su bile u dnevnim i noćnim satima", kazao je za Klix.ba direktor Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) Tuzla Aid Berbić, podsjetivši da su Tuzlaci vodu četiri do pet sati imali u dva intervala – u jutarnjim i poslijepodnevnim satima.

Redukcije trajale 75 godina

Tuzlaci su svoje rasporede prilagođavali punih 75 godina, a zaokret je nastupio u decembru 2006. godine kada je nakon dugotrajnih priprema u rad puštena Fabrika pitke vode koja je smještena u prigradskom naselju Cerik.

Svemu tome je prethodilo donošenje strateške odluke o realizaciji projekta dugoročnog vodosnabdijevanja grada.

Nakon usvajanja odluke od Gradskog vijeća Tuzle, uslijedilo je obezbijeđivanje višemilionskih finansijskih sredstava kako bi se pristupilo realizaciji ovog projekta, a nakon čega je urađena rekonstrukcija dijelova dotrajale vodovodne mreže zbog koje su bilježeni ogromni gubici vode.

Dotrajale azbestne cijevi su na nekoliko lokacija zamijenjene novim duktilnim cijevima sa unutrašnjom zaštitom, a nakon sanacije dijelova vodovodne mreže koja se u Tuzli prostire na 700 do 1.000 kilometara, krenulo se sa izgradnjom Fabrike pitke vode u Ceriku.

Berbić pojašnjava da postrojenje za pitku vodu kapaciteta 300 litara u sekundi koristi savremenu membransku tehnologiju čiji je vlasnik General Electric, a kada je u pitanju cijela regija trenutno je jedino zastupljeno u Tuzli.

"O kakvom projektu je riječ pokazala je upravo ova godina koja je u Tuzli bila nezapamćena zbog ogromne suše. Kada su izvorišta presušila interventno postrojenje za vodosnabdijevanje pokazalo je svoju funkciju i već dva i po mjeseca radi u kapacitetu koji je dovoljan da grad ima količine vode koje su potrebne za normalan život", naglašava direktor tuzlanskog ViK-a.

Ovo postrojenje vodom se snabdijeva iz akumulacije Modrac putem cjevovoda Termoelektrane Tuzla, a ugrađene membrane, između ostalog, vrše i pročišćavanje vode koja je bakteriološki sasvim ispravna.

Kada je riječ o održavanju postrojenja, Berbić pojašnjava da jednom godišnje radnici kompanije General Electric vrše redovan servis, a za sve ostale intervencije tu su uposlenici tuzlanskog ViK-a.

"Ovaj sistem polako ulazi u 12. godinu, a mi lagano krećemo s njegovom obnovom. Membrane imaju vijek trajanja od 15-ak godina, a mi ćemo postupno početi sa sistemskim mijenjanjem, kako bismo održali sigurnost vodosnabdijevanja Tuzle", kaže Berbić.

Kapaciteti veći od potreba

Inače, dnevne potrebe Tuzle za pitkom vodom iznose od 550 do 600 litara u sekundi, a ViK trenutno sa svih izvorištima raspolaže kapacitetom od 920 litara u sekundi.

"U proteklih sedam dana Tuzla je sa pogona na Ceriku uzimala 135 litara u sekundi kako bi se nadomjestile sve potrebe. Također, ViK Tuzla sa 50 litara u sekundi snabdijeva i uže jezgro Živinica sa naše glavne crpne stanice u Sprečkom polju, a imamo obavezu i da 50 litara u sekundi isporučujemo prema Lukavcu. Međutim, zbog dotrajalosti njihovog glavnog transportnog cjevodovoda, trenutno oni nisu u mogućnosti da dopreme tu vodu do domaćinstava", istakao je Berbić.

Naš sagovornik napominje i da je vodosnabdijevanje trenutno ocijenjeno kao jedna od najboljih komunalnih djelatnosti u Tuzli.

"Zadnjih desetak godina se u kontinuitetu ulaže u sistem vodosnabdijevanja. Mnogima izgleda čudno, ali veoma često se volimo pohvaliti da pokrivenost grada vodovodnom mrežom iznosi preko 90 posto, a iznad 95 posto stanovništva ima priliku da se priključi na siguran sistem, što mnogo znači", naglašava Berbić.

Inače, Program dugoročnog snabdijevanja Tuzle pitkom vodom do 2035. godine već je usvojen, a on predviđa potpunu sanaciju vodovodne mreže u cilju smanjenja dodatnih gubitaka.

Vođen spomenutim, tuzlanski ViK je počeo i realizaciju projekta dugoročnog vodosnabdijevanja koji je nastao u okviru Programa vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II.

Ukupna vrijednost projekta za BiH iznosi 20.490.000 eura, dok su za Tuzlu izdvojena sredstva od 12.392.000 eura.

Kreditna sredstva iznose ukupno 11 miliona eura, dok sredstva grantova iznose 9.490.000 eura, koja obezbijeđuje Vlada Švicarske, odnosno Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) koji predstavlja Vladu Švicarske konfederacije preko Njemačke kreditne banke za obnovu (KfW).

Od ukupnih kreditnih sredstava u iznosu od 11 miliona eura, koja su predviđena programom, za grad Tuzlu planiran je iznos do 6.250.000 eura, dok je od grantovnih sredstava predviđen iznos do 5.392.000 eura te dodatni grant od 0,75 milona eura za institucionalno jačanje, što ukupno iznosi 12.392.000 eura.

Širenje postrojenja u Stuparima, četiri bunara u Sprečkom polju

Kroz ovaj investicijski ciklus bit će završeno proširenje postrojenja u Stuparima čime će kapacitet sa 240 biti povećan na 360 litara vode u sekundi. Također, bit će izgrađena i četiri nova bunara u Sprečkom polju, te zamijenjeno 40 do 50 kilometara transportnog cjevovoda.

Po završetku ovog projekta sa 2019. na 2020. godinu Tuzla će biti osigurana u cilju neometanog vodosnabdijevanja za 18 godina, odnosno do 2038. godine.

Cilj menadžmenta tuzlanskog ViK- a je da do kraja ove godine bude uvršten u top pet komunalnih preduzeća, odnosno vodovoda u BiH.

"U 2018. ćemo sigurno postaviti cilj da zauzmemo prvo mjesto, jer imamo sve uslove za to. Mi nemamo gubitaka, poslujemo sa dobiti, odnosno sa viškom prihoda u odnosu na rashode. Imamo blizu 250 ljudi, ulažemo u mladi i stručan kadar, uspostavili smo najkorektniju saradnju sa Gradom Tuzla. Prvi put, nakon dugog perioda, ljudi iz ViK-a upravljaju sistemom, odnosno nemamo nametnutih rješenja. Niko nam ništa nije donio ili poklonio, a radimo u smislu da sve naše usluge dovedemo na što veći nivo", riječi su kojima je Berbić zaključio razgovor za Klix.ba.