{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda zadovoljan odlukom o budžetu FBiH

F
22.12.2009. u 12:07
0
0
Bevanda zadovoljan odlukom o budžetu FBiH
0
Bevanda zadovoljan odlukom o budžetu FBiH
Vjekoslav Bevnada (Foto: Sarajevo-x.com)
Nakon što je Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu odobrio Federalnoj vladi da budžet za iduću godinu iznosi oko 1,7 milijardi KM, dopremijer Federacije i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevnada izjavio je novinarima da će, ako budžet u istoj formi odobri danas i Dom naroda, time biti ispunjen jedan od uvjeta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za isplatu Federaciji daljnje tranše novca na osnovu stand-by aranžmana.
Bit će omogućen i nastavak pregovora sa Svjetskom bankom, dodao je Bevanda, uz napomenu da će davanja iz budžeta za socijalne kategorije i veterane ostati ista kao u ovoj godini.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine predložila je da entitetski budžet za 2010. godinu iznosi tačno 1.747.272.490 KM.

To je za oko 375 miliona KM manje u odnosu na sumu predviđenu zadnjim (trećim) rebalansom ovogodišnjeg budžeta.

Planirani budžetski prihodi za 2010. su 1.412.272.490 KM.

Deficit od 335 miliona treba da bude namiren očekivanim novcem od stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (248 miliona KM) te novcem od kredita Svjetske banke od 87 miliona KM.

Ministar Bevanda napominje da je predloženo budžetsko umanjenje u skladu s općim uštedama u javnoj potrošnji i da će iduća godina biti teška.

Uštede su planirane gdje god je to moglo, a oblasti industrije, energetike, turizma i zaštite okoliša, kao i poljoprivrede, pošteđene su, rekao je Bevanda.

Za brutoplaće i naknade u 2010. predviđeno je povećanje od 6,2 miliona u odnosu na 2009. i to je, prema Bevandinim riječima, rezultat ovogodišnjeg povećanja broja zaposlenih u javnim institucijama kao što su kazneno-popravni zavodi i Direkciji za ceste.

Povećanje broja zaposlenih u idućoj godini nije predviđeno, dodao je ministar, izuzev u uredu za reviziju, Zavodu za zdravstveno osiguranje i sudskoj policiji.

Opozicija je tokom jučeranje rasprave o budžetu u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta spočitavala Vladi da će predloženi budžet najviše pogoditi najugroženije kategorije stanovništva jer ne predviđa njihovu adekvatnu finansijsku zaštitu.

Naročito je tada Vladi zamjerano što u budžetu nije predviđen iznos za prevenciju karcinoma dojke, materice i debelog crijeva za stanovništvo u Federaciji a na drugoj strani, predviđeno je pet miliona političkim strankama.

To je, prema mišljenju ovih diskutanata, dokaz da je predlagač budžeta imao na umu predizbrono vrijeme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: