{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Uprava za indirektno oporezivanje treba koristiti svoje ovlasti

F
4.2.2008. u 16:14
0
0
Bevanda: Uprava za indirektno oporezivanje treba koristiti svoje ovlasti
0
Bevanda: Uprava za indirektno oporezivanje treba koristiti svoje ovlasti
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da Uprava za indirektno oporezivanje treba koristiti svoje ovlasti koje omogućavaju da se izvrši povrat PDV-a.
-To se može izvršiti bez posebnih odluka i povećanja procenta za rezerve, dodao je Bevanda koji je član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

On je naglasio funkciju Uprave za indirektno oporezivanje da prikuplja novac, da ga distribuira, a jedan od prioriteta jeste da se onima koji su ostvarili pravo na povrat, vrati porez.

Bevanda je novinarima prezentirao aktivnosti ovog ministarstva u protekloj i prioritete za ovu godinu. Posebno je naglasio važnost seta zakona iz oblasti fiskalne politike za stvaranja reda i stvarne fiskalne reforme, te da ih u tome podrži Parlament Federacije BiH.

U prošloj godini prema Parlamentu od važnijih zakona upućeni su zakon o izmjeni zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u potupku privatizacije, zakon o dugu, zaduživanju i garancijama, zakon o izmjenama zakona o trezoru, zakon o porezu na dobit i zakon o izvršenju budžeta, izdvojio je Bevanda.

U parlamentarnoj proceduri je Nacrt zakona o internoj reviziji u javnom sektoru FBiH. To je, kako kaže Bevanda, važan zakon koji treba doprinijeti većoj kontroli korištenja javnih sredstava, a odnosi se na ministarstva i sve budžetske korisnike.

Tu su i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, te zakon o porezu na dohodak koji uz usvojeni zakon o porezu na dobit čine tri krucijalna zakona za uvođenje reda u javne finansije i uopće finansije u Federaciji.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH treba razmatrati nacrt zakona o razvojnoj banci Federacije BiH u čijoj se proceduri donošenja kasni. To nije dobro, kazao je Bevanda, jer je ovaj zakon bitna karika ukupnog razvoja Federacije BiH u narednim godinama.

U fazi izrade su zakoni o investicionim fondovima, te o tržištu vrijednosnih papira čiji je cilj da se uvede više reda u ovoj oblasti, osnaži berza i da budu u funkciji investiranja. Također, radi se na zakonima o lizingu i izmjenama zakona o deviznom poslovanju.

Najavljene su i izmjene zakona o finansijskoj policiji i poreznoj upravi.

Komenitirajući zakonska rješenja u vezi s doprinosom, ministar Bevanda je potvrdio da će doprinosi biti manji za 3,65 kumulativno i da neće biti ugroženi fondovi PIO, MIO, ni Fond zdravstva. Samo je problem kod poticaja za zapošljavanje koji su, smatra Bevanda, izgubili svoj smisao.

-Bit će veća disciplina u ubiranju doprinosa zato što će porezna uprava raditi svoj posao i što će uvjet da se isplati plaća biti plaćanje doprinosa, kazao je Bevanda.

Komentirajući finansijski aspekt zakonskog rješenja sanacije rudnika u Federaciji BiH, Bevanda je kazao da podržava da se rudnici saniraju, ali da neko mora odgovoriti na pitanje da li će zakon o njihovoj konsolidaciji dovesti do toga da cijena uglja u Federaciji bude konkurentna cijeni uglja u RS-u, što sada nije slučaj, te hoće li rudari biti bolje plaćeni nego sada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: