BiH
1

Bevanda: U mnogo čemu smo dotakli dno, sami sebi činimo štetu ako ne radimo

Piše: E. G.
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici nije razmatralo Nacrt zakona o državnoj imovini, jer sjednici, kako je kazao predsjedavajući Vjekoslav Bevanda, opravdano nije prisustvovao ministar Damir Hadžić, koji je bio član Interresorne radne grupe za izradu ovog zakona. Predsjedavajući je odbio komentirati Nacrt, prije nego on bude razmatran na sjednici.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele u petak bi trebao doputovati u Bosnu i Hercegovinu, kada će se ponovo na dnevnom redu naći razgovori o provedbi odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Na pitanje novinara na godišnjoj konferenciji za medije predsjedavajućeg Bevande, da li je on pozvan na taj sastanak eventualno u vezi sa mehanizmom koordinacije, Bevenda je kazao da vjerovatno neće prisustvovati sastanku.

"Jučer sam se sastao sa Peterom Sorensenom i do ovog trenutka nisam pozvan, niti mi je najavljen sastanak sa Fueleom. Mislim da će na sastanku biti govora o odluci 'Sejdić-Finci', ali i da ovog puta koordinacijski mehanizam neće biti tema", kazao je.

Vijeće ministara je na današnjoj sjednici na dnevnom redu imalo i tačku koja se odnosi na projekat "Srednja Drina".

"Budući da je ministar inozemnih poslova Zlatko Lagumdžija predložio formiranje interresornog radnog tima u vezi s tim, mi smo to danas na sjednici potvrdili i dali saglasnost da se proceduralno obavi sve što treba. To je jedino o čemu smo raspravljali kada je ta tema u pitanju", rekao je Bevanda.

Predsjedavajući kaže da je relativno zadovoljan onim što je Vijeće ministara uradilo tokom prošle godine.

"Ono što smatram neuspjehom je to što zakone koje smo uspjeli usvojiti na Vijeću ministara nije Parlament usvojio. Također, neuspjeh je i neusvajanje mehanizma kooridancije, koji je skoro bio dogovoren, ali se nadam da će biti usvojen u skorije vrijeme, budući da on rješava sistem donošenja odluka i lišava nas onih spornih pitanja koja stoje na jednom nivou i ne rješavaju se. Uspjeh je i to što smo u protekle dvije godine usvojili budžet prije Nove godine", kazao je Bevanda.

Kada je u pitanju pismo namjere BiH MMF-u za novu tranšu kredita, Bevanda kaže da ga je potpisao prije petnaestak dana te da se ono moglo potpisati prije turbulencija u Vladi FBiH, odnosno prije smjene Ante Krajine, entitetskog ministra finansija.

"Mislim da sve ovo što se dešava u FBiH sa tehničkog nivoa gledano, jer bio sam ministar finansija, se tako lako da riješiti, a sve ostalo su politička prepucavanja i nisu baš po meni usmjerena na rješenja koja bi mogla omogućiti da barem trezor funkcionira. Pismo namjere dakle nije potpisao ministar finansija FBiH i sasvim je jasno da ono tako nepotpuno neće biti stavljeno pred Odbor direktora MMF-a", kazao je Bevanda, pozivajući da se svi akteri političkih prepucavanja na nivou FBiH uozbilje.

Predsjedavajući Vijeća ministara je izrazio nadu da će se u narednim mjesecima sasvim normalno raditi u toj instituciji, bez obzira na to što je izborna godina, jer kako je kazao, u mnogim stvarima smo dotakli dno i sami sebi činimo štetu ukoliko ne radimo ono što su naše kompetencije.

U vezi s najavom Vlade Kosova da će uvesti vize bh. državljanima, Bevanda kaže da će Lagumdžija pripremiti materijal koji će se u vezi s tim razmatrati na sjednici te da će se tražiti rješenja s obzirom da je Kosovo važan vanjskotrgovinski partner BiH. Međutim, napominje i to da treba biti svjestan da naša zemlja nije priznala Kosovo.

Vijeće ministara bi uskoro trebalo imati zajedničko sjednicu sa Vladom Srbije, a na dnevnom redu će biti brojna neriješena pitanja. Ova sjednica se očekuje do polovine februara. S ostalim zemljama iz okruženja još uvijek nije ništa konkretno dogovoreno u vezi sa zajedničkim sjednicama vlada.