Zbog Dana RS-a
550

Bevanda: Tužno je da neki Banju Luku smatraju neprijateljskom teritorijom

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je da nije očekivao toliki izliv mržnje zbog njegovog prisustva akademiji povodom Dana RS, ocijenivši da je tužno da je za one koji tvrde da su patriote, Banja Luka neprijateljska teritorija.

Govoreći o napadima zbog njegovog prisustva akademiji u Banjaluci povodom 9. januara, Bevanda je rekao da nije očekivao takvu histeriju iako je navikao da se prave spinovi zbog raznih pitanja.

"Ne znam šta je gore bilo, da li medijsko i političko huškanje ili komentari na društvenim mrežama. Tužno je da je 24 godine nakon rata prisutan takav govor mržnje i tužno je da je za one koji tvrde da su patriote Banju Luka neprijateljska teritorija. Mržnju ne razumijem i ne pristajem na nju, zato sam sa ovom temom završio i nadam se da neće biti sličnih situacija da moram na sličan način reagovati", rekao je on za današnji "Glas Srpske".

Komentarišući stavove hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji uslovljava imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa BiH, odnosno otvaranjem puta za članstvo u NATO-u, Bevanda je rekao da postoje jasne zakonske procedure za imenovanje predsjedavajućeg, da se znaju rokovi i šta su čije obaveze, te da je neophodno držati se Ustava i zakona, jer sve mimo toga ne doprinosi rješenju.

Bevanda, koji je i visoki funkcioner HDZ-a BiH, rekao je da je još rano govoriti o personalnim rješenjima u novom Vijeću ministara, ali je napomenuo da će njegova stranka razgovore o formiranju vlasti voditi odgovorno i transparentno.