{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Svjetska banka je jedan od najvrednijih partnera BiH

F
21.5.2013. u 12:49
0
6
Bevanda: Svjetska banka je jedan od najvrednijih partnera BiH
0
Bevanda: Svjetska banka je jedan od najvrednijih partnera BiH
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić razgovarali su danas u Sarajevu s novoimenovanom direktoricom Svjetske banke za BiH Ellen Goldstein o implementaciji tekućih projekata i budućoj suradnji BiH s ovom međunarodnom financijskom institucijom.
Predsjedavajući Bevanda je upoznao direktoricu Goldstein o trenutnoj političko-ekonomskoj sutuaciji u BiH istakavši da su makroekonomske politike koje provodi Vijeće ministara BiH polučile rezultate i dovele do fiskalne stabilnosti institucija BiH, budžetske discipline i suficita.

Dodao je da i ekonomija Bosne i Hercegovine pokazuje tendenciju oporavka te da se u ovoj godini očekuje projecirani minimalni rast industrijske proizvodnje od jedan posto.

Sagovornici su izrazili zabrinutost trenutnim usporenjem implementacije projekata Svjetske banke u BiH.

Naglašeno je da entiteti moraju nastaviti s dogovorenim reformama kako bi bila osigurana DPL podrška entitetskim budžetima.

Zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić rekao je da u BiH postoji snažna potreba za ulaganjima u realni sektor jer samo tako možemo ići naprijed, ostvarivati kontinuirani ekononomski rast i generirati nova radna mjesta.

Istakao je da je i reforma zdravstvenog sektora jedan od domaćih prioriteta gdje Svjetska banka može pomoći ekspertizom i finansiranjem neophodnih reformi.

Predsjedavajući Bevanda zahvalio je direktorici Goldstein na dosadašnjem angažmanu Svjetske banke u BiH, te izrazio optimizam glede buduće saradnje Bosne i Hercegovine i Svjetske banke, posebno na projektima poboljšanja energentske efikasnosti, podrške malim i srednjim preduzećima, te stvaranja povoljnijeg poslovnog okruženja za investiranje.

Bevanda je naglasio da je Svjetska banka jedan od najvrednijih partnera Bosne i Hercegovine u reformskim procesima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: