Oglasio se ministar
1

Bevanda: Sjednica Vijeća ministara je prolongirana jer imamo različit pristup pojedinim tačkama

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda pojasnio je da je današnja sjednica Vijeća ministara BiH prolongirana jer postoje "različiti pristupi" pojedinim tačkama.
Bevanda se oglasio saopćenjem za javnost nakon što je još jednom prolongirana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

On je rekao kako kao zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH učestvuje u radu kolegija koji se održava prije sjednica i, nakon iznesenih primjedbi, postignut je dogovor predsjedavajućeg i dvojice zamjenika da se sjednica prolongira i zakaže za 23. juli ove godine.

"Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju u skladu sa zakonom i Poslovnikom o radu uz visok stepen saglasnosti. S obzirom na to da o pojedinim tačkama koje su pripremljene u Genralnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi, kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usaglasiti i završiti obveze koje su pred nama", kazao je Bevanda.

Podsjetio je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a Vijeće ministara BiH usvojilo budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2019. godinu, kao i Odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su u skladu sa zakonom isplaćene plaće za juni i redovno se otplaćuje vanjski dug.

"S obzirom na to da je Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH prije sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH očekujemo da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru. Usvajanje budžeta najbolji je način finansiranja instsitucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog finansiranja niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu", zaključio je Bevanda.