Fiskalna stabilnost BiH
1

Bevanda: Privremeno finansiranje ima određena ograničenja, nadam se usvajanju budžeta

N. V.
Klix (Foto: K. S./Klix.ba)
Klix (Foto: K. S./Klix.ba)
Zamijenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda naglasio je da nije ugrožena fiskalna stabilnost BiH usljed pandemije korona virusa, te da bi bilo mnogo lakše institucijama kontrolisati situaciju ukoliko bi bio usvojen budžet.

"Ni u uvjetima kada nije usvojen proračun za ovu godinu nije izgubljena kontrola i uspjeli smo donošenjem važnih odluka ovih dana da organiziramo rad s postojećim sredstvima. Bilo bi mnogo lakše da je usvojen proračun kojeg smo jučer uz prikupljena mišljenja uputili Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara i očekujem da ćemo već na narednoj sjednici uspješno okončati svoj dio posla i usvojiti ga“, naglasio je ministar Bevanda.

Odluka o privremenom financiranju za prvi kvartal na snazi je do 1. aprila ove godine, ali kako je rekao Bevanda, ono privremeno financiranje ima određena ograničenja. On očekuje da će nakon skorog izjašnjenja u Vijeću ministara Nacrt proračuna biti upućen ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH, a potom i Parlamentarnoj skupštini BiH koja daje konačnu riječ.

Dodao je da su posljedice koronavirusa globalni problem zbog čega se može očekivati i pomoć međunarodnih financisjkih institucija, a kazao je i kako je Međunarodni monetarni fond već pripremio programe koji bi finansirali aktivnosti u vrijeme vanrednih okolnosti.

Ministar Bevanda, koji je predsjedavajući UO UNO, istaknuo je da nema smetnji u radu Uprave, te da se prate događanja u okviru krajnje potrošnje i priliva prihoda i u zavisnosti od analiza UO je spreman da poduzme potrebne aktivnosti.

Naglasio je da sada treba poduzeti mjere da se ublaži udar na gospodarstvo, poljoprivredu i općenito standard građana te da entiteske vlade, koje imaju nadležnost za konkretna područja, već poduzimaju određene mjere. Ministar Bevanda je zaključio da je nužno djelovati u okviru Ustava i zakona bez obzira na to što je situacija izvanredna, te da uspješan rezultat može biti samo uz dobru organizaciju i timski rad na svim razinama vlasti jer u ovakvim situacijama u fokusu mora ostati zdravlje građana u BiH.