{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda prigovara Lukaču zbog ukidanja ličnog osiguranja

F
23.3.2011. u 11:42
0
38
Bevanda prigovara Lukaču zbog ukidanja ličnog osiguranja
0
Bevanda prigovara Lukaču zbog ukidanja ličnog osiguranja
Vjekoslav Bevanda (Foto: Arhiv)
Vjekoslav Bevanda, dosadašnji dopremijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uputio je prigovor direktoru Federalne uprave policije Draganu Lukaču jer ta uprava od danas prestaje pružati Bevandi lično osiguranje i osiguranje objekta, koje je imao na funkciji dopremijera.
Ta uprava obavijestila je jučer Bevandu (o prestanku osiguranja) dopisom koji je potpisao direktor Lukač i pozvala se na to da je 17. marta održana sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije i da su imenovani novi dopremijeri Federacije u postizbornom mandatu.

Međutim, Bevanda smatra da je to imenovanje obavljeno protivustavno.

"Iznenađen sam, a ujedno i zabrinut brzinom Vašeg djelovanja o pitanju mojeg osiguranja uprkos činjenici da je proces imenovanja dopremijera u Vladi Federacije BiH izvršen suprotno Ustavu Federacije BiH i da su tim povodom uložena odgovorajuća pravna sredstva nadležnim institucijama - Ustavnom sudu Federacije BiH i Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, o čemu biste morali biti upoznati, s obzirom na poziciju koju obnašate.

Zaštita ustavnog poretka i zakona podrazumijeva prioritetnu zadaću svake institucije, a posebice institucije kojom rukovodite.

Ako već o tom pitanju ništa ne poduzimate - bar takvim informacijama ne raspolažem - onda je jedini legitiman pristup bio da sačekate izjašnjenje nadležnih institucija, između ostalog o imenovanju dopremijera.

Ovakvim postupkom, uprkos Vašim tvrdnjama, ugrožena je institucionalna i moja osobna sigurnost, ali i sigurnost svih onih koji zastupaju princip legitimiteta i legaliteta", navodi Vjekoslav Bevanda u prigovoru koji je uputio Draganu Lukaču, direktoru Federalne uprave policije.

Bevanda dalje navodi da je akt ovog njegovog prigovora ovjeren samo njegovim potpisom jer mu je Sekretarijat Federalne vlade onemogućio da ga ovjeri Vladinim pečatom.

Potpisavši se kao dopremijer, Bevanda je još naveo da njegov dopis treba dostaviti i Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno ministru Sadiku Ahmetoviću, Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, direktoru Almiru Džuvi, visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku, kao i SIPA-i, odnosno direktoru Mirku Lujiću.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: