Saopćenje ministra
20

Bevanda: Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH ne blokiraju rad komisija

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
S obzirom na to da se u medijijma posljednjih dana objavljuju informacije u kojima se optužuju predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH da blokiraju dodjelu grantova iz budžeta za 2018. godinu na osnovu javnih poziva za projekte kulture, sporta, nauke i inovatorstva, iz ovog Ministarstva su odaslali saopćenje za javnost.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da je maliciozno izvještavanje o ovom pitanju u kome se potencira njegova stranačka pripadnost, jer je mnogo važnije od toga stav ministarstva na čijem je čelu da se javni poziv ne smije pretvoriti u pijacu i da grantovi mogu biti dodjeljen isključivo sukladno uvjetima javnog poziva.

Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH koji učestvuju u radu ovih komisija su državni službenici, a ne članovi političkih partija i njihov je zadatak da prate da se na zakonit način dodijele financijska sredstva iz grantova za kulturu, sport, obrazovanje, znanost i inovatorstvo, naveo je on.

"Predstavnici Ministarsto finansija i trezora BiH neće dati saglasnost za ono što nije usuglašeno s javnim pozivom i gdje uvjeti nisu ispoštovani, niti će staviti svoj potpis ni na jedan zapisnik ukoliko nisu ispoštovani zakoni i uvjeti javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo civilnih poslova BiH. Neopravdane i zlonamjerne su optužbe pojedinaca koji iznose u javnost neistine da članovi komisija iz Ministarstva finansija i trezora BiH blokiraju rad i ne dolaze na sjednice, posebno jer su oni koji optužuju sve vrijeme izborne kampanje odsustvovali sa sjednica i time usporili kompletan proces odlučivanja", navodi Bevanda.

Kaže kako je činjenica je da su predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH bili najredovniji na sjednicama komisija, a samo jednom se desilo da su dva od tri predstavnika ministarstva bili spriječeni doći na jednu od tridesetak održanih sjednica, a to je bila posljednja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ponovio je da će saglasnost ovog ministarstva biti data samo kad budu ispoštovan zakoni i uvjeti javnog poziva bez obzira koliko se nekome žurilo da se novac iz proračuna podijeli institucijama koje su aplicirale.