|

Bevanda: Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH ne blokiraju rad komisija

Bevanda: Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH ne blokiraju rad komisija
20
Klix.ba
21.11.2018. u 14:45
20
komentara
20

dijeljenja
Bevanda: Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH ne blokiraju rad komisija Foto: K. S./Klix.ba
S obzirom na to da se u medijijma posljednjih dana objavljuju informacije u kojima se optužuju predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH da blokiraju dodjelu grantova iz budžeta za 2018. godinu na osnovu javnih poziva za projekte kulture, sporta, nauke i inovatorstva, iz ovog Ministarstva su odaslali saopćenje za javnost.
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da je maliciozno izvještavanje o ovom pitanju u kome se potencira njegova stranačka pripadnost, jer je mnogo važnije od toga stav ministarstva na čijem je čelu da se javni poziv ne smije pretvoriti u pijacu i da grantovi mogu biti dodjeljen isključivo sukladno uvjetima javnog poziva.

Predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH koji učestvuju u radu ovih komisija su državni službenici, a ne članovi političkih partija i njihov je zadatak da prate da se na zakonit način dodijele financijska sredstva iz grantova za kulturu, sport, obrazovanje, znanost i inovatorstvo, naveo je on.

"Predstavnici Ministarsto finansija i trezora BiH neće dati saglasnost za ono što nije usuglašeno s javnim pozivom i gdje uvjeti nisu ispoštovani, niti će staviti svoj potpis ni na jedan zapisnik ukoliko nisu ispoštovani zakoni i uvjeti javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo civilnih poslova BiH. Neopravdane i zlonamjerne su optužbe pojedinaca koji iznose u javnost neistine da članovi komisija iz Ministarstva finansija i trezora BiH blokiraju rad i ne dolaze na sjednice, posebno jer su oni koji optužuju sve vrijeme izborne kampanje odsustvovali sa sjednica i time usporili kompletan proces odlučivanja", navodi Bevanda.

Kaže kako je činjenica je da su predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH bili najredovniji na sjednicama komisija, a samo jednom se desilo da su dva od tri predstavnika ministarstva bili spriječeni doći na jednu od tridesetak održanih sjednica, a to je bila posljednja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda ponovio je da će saglasnost ovog ministarstva biti data samo kad budu ispoštovan zakoni i uvjeti javnog poziva bez obzira koliko se nekome žurilo da se novac iz proračuna podijeli institucijama koje su aplicirale.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...