"Prošao voz"
484

Bevanda: Osnovica za povećanje plata donesena je još u martu, zašto niko tada nije reagovao?

S. Š. U.
Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda (Foto: D. S./Klix.ba)
Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda (Foto: D. S./Klix.ba)
Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda obratio se danas delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH objašnjavajući da je osnovica za povećanje plata zaposlenima u državnim institucijama, a posljedično i političarima usvojena još krajem marta.

Bevanda je na početku obraćanja istakao kako više neće govoriti o Zakonu o fiskalnom vijeću koji se krši već dvije godine, te da ga ne krše on ili njegovo ministarstvo.

"Mi smo 18 mjeseci na privremenom finansiranju. Sve referentne veličine su na nivou iz 2020. godine. Bila je pandemija i mi smo makli iz budžeta sve što su svi mislili da trebamo i usmjerili novac na sanaciju posljedica kovida, entietima i nižim nivoima vlasti", kazao je ministar finansija.

Bevanda je komentirao povećanje osnovice zaposlenicima u državnim institucijama kojom se povećavaju i plate izabranim i imenovanim zvaničnicima.

"Osnovica je propisana zakonom. Jedno 30 urgencija je bilo, a nismo na nivou Vijeću Ministara uspjeli donijeti osnovicu. Imali smo zahtjev sindikata da se osnovica poveća. Ova osnovica je donesena kad i Globalni fiskalni okvir, 30. marta ove godine", istakao je Bevanda.

Kazao je da ga niko od delegata danas neće slušati kao što to nisu radili ni ranije.