BiH
0

Bevanda optimist u vezi sa stand-by aranžmanom

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Ministar finansija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da je optimist nakon današnje posjete predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) resornom federalnom ministarstvu u vezi sa stand-by aranžmanom koji Bosna i Hercegovina, a time i Federacija, imaju s MMF-om.

Bevandin optimizam, sažet u njegovoj ocjeni "pet", zasnovan je na učincima Ministarstva na čijem je čelu, ali to se ne odnosi i na stanje vezano za ispunjavanje uvjeta - revizije budžetskih davanja za boračko-invalidsku zaštitu te statusa penzionog sistema.

Od ispunjavanja obaveza će zavisiti da li će krajem septembra biti odlučeno da aranžman bude nastavljen ili ne.

Bevanda kaže da su gosti iz MMF-a danas bili zadovoljni prezentiranim nacrtom rebalansa federalnog budžeta u kojem su predviđene povećane dotacije penzionom fondu kako bi isplata penzija do kraja godine bila uredna, kao i dijela novca za demobilizirane borce.

Ministar finansija najavljuje u rebalansiranom budžetu smanjenje davanja za niže nivoe vlasti.

"Ne može se u nekim kantonima ići na povećanje plaća i do 20 posto, a očekivati dotacije iz federalnog budžeta", izjavio je ne precizirajući o kojim je kantonima ovdje riječ.

Bevandina ocjena je da se rebalansom, generalno gledajući, ne predviđaju značajna umanjenja u odnosu na sadašnji budžet (ako se izuzmu niži nivoi vlasti) jer se pokazao dobar priliv novca od poreza na dobit i dividenti od poslovanja javnih preduzeća.