|

Bevanda očekuje mnogo od sastanka HDZ-a i SDA: Nužan je dogovor svih strana

Bevanda očekuje mnogo od sastanka HDZ-a i SDA: Nužan je dogovor svih strana
9
F
FENA
21.10.2019. u 18:58
37
komentara
9

dijeljenja
Bevanda očekuje mnogo od sastanka HDZ-a i SDA: Nužan je dogovor svih strana Foto: N. G./Klix.ba
Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora izjavio je u ponedjeljak kako je potrebno što prije formirati Vijeće ministara i krenuti rješavati važna pitanja kojih je svakim danom sve više, ocijenivši kako ovakvo stanje zaustavlja reforme i prilike da BiH ostvari napredak u približavanju Evropskoj uniji.
"Vrijeme je da se prestane s optužbama i prebacivanjem krivnje jednih na druge i da konačno uradimo ono što je zakonska obveza i za što su nam birači dali glas", naglasio je Bevanda, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima, mnogi projekti su u zastoju jer nije formirana vlast na razini BiH.

"Čekamo ratificiranje niza ugovora kako bi sredstva iz kreditnih aranžmana bila operativna. Ako se budemo držali svatko svojih zahtjeva i na neki način političkih ucjenjivanja na gubitku će biti svi u BiH", poručio je ministar finansija BiH.

U BiH je važno raditi više i jače na vraćanju povjerenja među narodima, što je i obaveza političkih predstavnika svih naroda. Nužan je dogovor svih strana te postavljanje realnih ciljeva koji će biti što prije i provedivi, upozorio je Bevanda.

"Imajući u vidu naša nastojanja bilo bi dobro da sastanak HDZ BiH i SDA koji je zakazan za idući ponedjeljak, 28. oktobra, bude ujedno i završna faza u dogovorima oko formiranje vlasti kako bi država normalno funkcionirala i pomogla prije svega građanima u rješavanju njihovih životnih pitanja", smatra on.

Bevanda ističe da HDZ BiH ničim nije uvjetovao formiranje vlasti, osim poštivanjem Ustava i zakona, ali su uvijek otvoreni u svojim kritikama zbog nedorečenosti i manjkavosti Izbornog zakona BiH i nedostatka volje da se kreiraju nova rješenja kojim će se poštivati potrebe svih naroda u BiH.

"Nadam se da će se ovom pitanju posvetiti pažnja ne samo na ovom stranačkom sastanku nego uopće u političkom životu BiH", zaključio je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice.
Prijavi grešku


Komentari (37)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...