BiH
0

Bevanda: Izmjene Zakona o akcizama trebalo davno usvojiti

FENA
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Banjoj Luci da je njegov stav da su izmjene Zakona o akcizama trebale biti davno usvojene, jer je to odrednica aranžmana BiH sa Međunarodnim monetranim fondom (MMF).

"Odgovornost je svih da to bude usvojeno", rekao je Bevanda u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da je na parlamentu BiH da odluči hoće li podržati taj zakon.

Još ranije pripremljen je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, koji predviđa veće akcize na naftu i naftne derivate i one predstavljaju osnovu za osiguranje sredstava za izgradnju infrastrukturnih projekata.

Uoči sjednice Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Bevanda je rekao je da Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, koji će biti razmatran na ovoj sjednici, podrazumijeva njegovo usklađivanje sa ostalim zakonima.

Na sjednici će biti riječi i o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa Jedinstvenog računa za period oktobar-decembar ove godine, te o informaciji o stanju i aktivnostima UIO i izvještaju o finansijskoj reviziji UIO za prošlu godinu.