{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bevanda: Blokiranje računa Uprave za indirektno oporezivanje je najlošiji scenarij

F
25.5.2018. u 12:28
1
15
Bevanda: Blokiranje računa Uprave za indirektno oporezivanje je najlošiji scenarij
1
Bevanda: Blokiranje računa Uprave za indirektno oporezivanje je najlošiji scenarij
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), ne želi komentirati sudske odluke, ali je, ističe, učinio sve da se one ispoštuju pa tako i ona koja je, nažalost, dovela do blokiranja računa UIO.
"Više puta na dnevnom redu UO UIO raspravljalo se o rješavanju ovog problema i bilo je jasno da je ovakav scenarij moguć, ali i da je najlošiji, jer urušava najprofitabilniju i jednu od najboljih institucija BiH", smatra Bevanda.

Ministar podsjeća da je rukovodstvo Uprave ponudilo Upravnom odboru više rješenja, ali da predstavnici FBIH nisu prihvatili nijedno. Dodaje da je nepostojanje dogovora o presudi koja je izvršna dovelo je do blokade računa i ovaj problem nužno je što prije rješavati kako ne bi doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BIH.

Ministar Bevanda smatra da tužbe ne vode nigdje osim u ovakve probleme te je podsjetio da je i FBIH nedavno izgubila sudski spor o sličnim pitanjima.

Svjestan težine situacije, ministar Bevanda na svakoj sjednici, kako kaže, na dnevni red stavlja poravnanje među entitetima koje je u zastoju od 2013. godine, a više nema volje ni da se usvajaju odluke o privremenim koeficijentima o raspodjeli prihoda.

Zbog svega Bevanda smatra da bi najbolje bilo otvoriti za javnost sjednice UO, ali i Vijeća ministara i Fiskalnog vijeća, kako bi se vidjelo kome je na prvom mjestu opći interes i odgovornost, a kome politikantstvo te poziva entitete da pokušaju pronaći kompromis, kako za ovu presudu tako i za raspodjelu prihoda od cestarina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: