Sarajevo
0

Bespravna gradnja u općini Centar uzrokuje probleme

FENA
Na području općine Centar i dalje je prisutna bespravna gradnja objekata investitora koji prethodno ne osiguraju potrebne dozvole za gradnju, saopćeno je danas iz ove općine.

Najnoviji primjer zloupotrebe zakonskih propisa i negiranje provođenja odluka općinske vlasti prilikom bespravne izgradnje objekta na klizištu te svjesnog ugrožavanja okolnih stambenih objekata i stanovnika se ovih dana dešava u ulici Ejuba Ademovića u Mjesnoj zajednici „Skenderija-Podtekija“.

Naime, na ovom lokalitetu za sanaciju četiriju aktivnih klizišta Općina Centar je od 1999. godine iz budžeta izdvojila više od milion KM.

Početkom ovog mjeseca, tačnije 9. augusta, investitor Biljana Vokić je započela finansiranje pripremnih zemljanih radova na izgradnji objekta, bez prethodno pribavljenih potrebnih saglasnosti za gradnju, koje izdaje nadležna služba Općine Centar, podsjećaju iz Općine.

Poslije prijave građana, građevinska inspekcija je odmah reagirala i istog dana obustavila izvođenje zemljanih radova. Nakon nekoliko dana investitor se oglušio o nalog inspektorice i nastavio radove.

Nakon ponovnog izlaska na teren 24. augusta inspektorica je utvrdila da su radnici tokom izvođenja radova odsjekli četiri metra potporne konstrukcije - „gabionski“ zid koji je sprječavao klizanje tla i napravili usjek visine četiri metra u zemlji iznad zida te napravili pristupni put širine između tri i četiri metra.

Tom prilikom je inspektorica ponovo naložila obustavu radova.

S obzirom na nastalu situaciju u Općini Centar u utorak je održan hitan sastanak na kome su prisustvovali predstavnici nadležnih općinskih službi kada je utvrđeno da će predstavnici Općine poduzeti sve zakonom propisane mjere protiv ove investitorice, a zbog izazivanja opće opasnosti i uništavanja tuđe imovine, te bespravne gradnje koja za posljedicu može uzrokovati znatne materijalne štete te gubitke ljudskih života.

Posljednji put kad je prije 11 godina pokrenuto klizište u ulici Ejuba Ademovića saobraćajnica je bila potpuno uništena, a okolni stambeni objekti i njihovi stanari su dovedeni u neposrednu životnu opasnost.