{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bespravna gradnja na imovini katoličke crkve

F
5.1.2009. u 16:53
0
8
Bespravna gradnja na imovini katoličke crkve
0
Bespravna gradnja na imovini katoličke crkve
Banja Luka, Foto: Arhiv
U drevnom samostanu redovnika trapista "Marija Zvijezda" u Banjoj Luci danas je održana konferencija za novinare biskupa banjolučkog dr. Franje Komarice, nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića i dopredsjednika Republike Srpske (RS) iz reda hrvatskog naroda Davora Čordaša te poglavara samostana o. Zvonke Topića.
Glavna tema konferencije bila je upoznavanje javnosti s nastavkom gradnje poslovnog objekta Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koji je smještan u nacionalizirane zgrade samostana, unatoč donesenoj odluci Vlade RS-a da se radovi obustave.

Biskup Komarica iznio je pred mnogobrojnim novinarima ukratko "povijest" ovog najnovijeg otimanja nacionalizirane imovine Katoličke crkve na području Banjolučke biskupije i sve dosadašnje njegove napore kod nadležnih predstavnika vlasti da se to spriječi.

On je izvijestio novinare da je o tome u decembru prošle godine razgovarao u Vatikanu s državnim tajnikom Svete Stolice, koji je izrazio svoje "čuđenje" jer nije "očekivao ovako ponašanje premijera RS-a g. Dodika prema Katoličkoj crkvi", nakon što se s njim prošle godine dva puta susreo - u Vatikanu i u Sarajevu.

Biskup je kazao kako je "očito da se primjenjuje 'zakon jačega', na koji ne možemo pristati. Tim istim 'zakonom jačega' već nam je zapriječen povrat nekih drugih oduzetih, a za nas značajnih objekata. Opravdano se bojim da će se ovaj 'zakon jačega' primjenjivati i u drugim slučajevima naše nepokretne imovine koja će biti predmet naturalne restitucije“, kazao je biskup te dodao kako su mu "premijer Dodik i drugi predstavnici entitetskih i gradskih vlasti obećavali da se planira gradnja nove bolnice, gdje će biti smješten Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a Katoličkoj crkvi vraćene zgrade velezaslužnog samostana 'Marija Zvijezda'. Zato smo sugerirali da se novac upotrijebi za ostvarenje tih planova, a ne na smetnju odnosima Države i Crkve".
Kardinal Puljić istaknuo je kako je "vrlo pogođen ovom najnovijom nepravdom koja se čini Katoličkoj crkvi u njegovoj rodnoj župi i biskupiji" i dodao "ako nema pravde, nema ni trajanja", pa "ni država koja se izgrađuje na nepravdi neće vječno trajati".

"Katolička Crkva uvijek pomagala socijalne, odgojne i obrazovne ustanove, ali ne i nepravdu koja se čini onima koji nešto dobro ostvare, kao što je to slučaj s imovinom Crkve ili vjerskih zajednica", kazao je kardinak Puljić te poručio da će "i dalje tražiti ne privilegije nego jednaka prava za sve jer je to u Bosni i Hercegovini nužno potrebno".

Dopredsjednik RS-a Davor Čordaš kazao je da je "u ovom slučaju riječ o klasičnoj prijevari i nakani nevraćanja nacionalizirane crkvene imovine" dodavši kako "nepravda ne može nikome donijeti dobro. Ne ćemo niti smijemo šutjeti", poručio je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: