BiH
163

Besplatnu školu skijanja na Igmanu pohađalo 100 osnovaca iz općine Centar Sarajevo

Klix.ba
Tokom ovog zimskog raspusta uspješno je okončan još jedan u nizu sportskih projekata za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar Sarajevo. Riječ je o besplatnoj školi skijanja na Malom polju na planini Igman koju je i ove, kao i proteklih godina, organizirala Općina Centar.

Ovim projektom, koji je realiziran u saradnji sa Javnom ustanovom "Centar za sport i rekreaciju", bilo je obuhvaćeno 100 polaznika - učenika četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola sa područja Centra.

Besplatna škola skijanja bila je organizirana u dvije smjene – prva od 9. do 13. januara, a druga od 16. do 20. januara 2017. godine, kada su polaznici uz stručno vodstvo instruktora imali priliku naučiti skijati i usavršiti osnovne elemente ovog zimskog sporta. Za tu namjenu iz općinskog budžeta izdvojeno je 10.500 KM. Općina Centar je osigurala 39 kompleta skijaške opreme, prijevoz, sendvič i topli napitak za učenike.

Haris Fazlagić, rukovodilac službe za marketing ''Centra za sport i rekreaciju'' je naglasio da su svi zacrtani ciljevi pomenutog projekta uspješno postignuti, na veliko zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja ali i organizatora.

"Već dugi niz godina 'Centar za sport i rekreaciju' realizira školu skijanja, koju finansira Općina Centar. Ove godine vremenske prilike su nam išle u prilog. Palo je puno snijega, što naravno pogoduje zimskim sportovima. Na raspolaganju smo imali četiri vrsna trenera koji su, radi lakšeg i efikasnijeg rada, sa djecom radili u grupama, tako da je tokom dvije sedmice stotinjak djece prošlo kroz našu edukaciju. U sklopu projekta djeca su besplatno dobila opremu, skije, štapove i pancerice i naravno svakog dana imali smo osiguran čaj i sendviče", rekao je Fazlagić.

Ocijenio je ovaj projekat jako uspješnim naglasivši da je napredak među polaznicima jako evidentan.

"Veliki dio ove djece jesu početnici, ali su se pokazali kao jako talentovani i veoma uspješni u savladavanju ovog sporta. Djeca koja nisu nikad skijala već drugi i treći dan koristila su baby liftove, a četvrtog i petog dana koristeći se velikim liftom su se penjala a potom spuštala niz veliku stazu. To je jako veliki uspjeh za nekoga ko nikada nije skijao. Svi su zadovoljni, i djeca i roditelji a i mi", kazao je je Fazlagić.

Da su svi ciljevi ovog projekta uspješno postignuti svjedoče i riječi Farisa Avdića, učenika OŠ ''Alija Nametak'', koji kaže da se na Igmanu odlično proveo sa vršnjacima i prijateljima te da je, iako skija od svoje četvrte godine, tokom proteklih dana dodatno napredovao. Isto je mišljenja i Lamija Daši, učenica petog razreda OŠ ''Safvet-beg Bašagić'' koja ranije nije skijala, ali je sada zavoljela skijanje.

Besplatna škola skijanja realizirana je u skladu sa Operativnim planom vannastavnih aktivnosti iz oblasti sporta za školsku 2016/2017. godinu, kojeg zajedno sa osnovnim školama provodi općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport.