Na odjelu neurologije
18

Besplatnim preventivnim pregledima u Općoj bolnici obilježen Dan borbe protiv moždanog udara

S. Š. U.
Foto: Opća bolnica
Foto: Opća bolnica
Povodom svjetskog Dana borbe protiv moždanog udara, koji se obilježava 29. oktobra, u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je kao i prethodnih nekoliko godina održana akcija preventivnih pregleda pacijenata, koji su imali rizikofaktore za moždani udar.

Na Odjelu neurologije u kabinetu za Color doppler pregledano je ukupno dvadeset pacijenata. Pacijenti su dobili neophodne savjete i dalje preporuke za primarnu i sekundarnu prevenciju moždanog udara.

Preventivni pregledi su izuzetno važni u prepoznavanju rizika od nastanka moždanog udara, kako bi se na vrijeme spriječila bolest ili ukoliko do nje dođe, što efikasnije liječila.

Medicinski tim koji je učestvovao u preventivnim pregledima je bio u sastavu dr. Naida Tiro i dr. Amra Salkić ,specijalisti neuropsihijatri, doktor Amel Amidžić , specijalista neurolog te medicinske sestre Mirsada Merdan i Lejla Bukalo.

Također, povodom Dana borbe protiv moždanog udara za uposlenike ove zdravstvene ustanove je održano i predavanje o temi "Sekundarne prevencije moždanog udara" pedavača dr. Amela Amidžića, specijaliste neurologije.