{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca

F
26.8.2008. u 14:06
0
6
Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca
0
Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca
Više od 130.000 osnovaca na području Federacije BiH dobit će na početku nove školske godine oko 750.000 hiljada besplatnih udžbenika, izjavila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić.
Alić je to izjavila nakon prvog dijela 10. sastanka koordinacije kantonalnih ministara obrazovanja, kojem je prisustvovao i federalni premijer Nedžad Branković da bi se uvjerio u rezultate projekta besplatnih udžbenika za osnovne škole u FBiH. Rezultati su ocijenjeni kao izvanredni, a projekt kao jedna od najvećih i najhumanijih investicija Vlade Federacije BiH.

Alić je istaknula da su Vlada FBiH i njeno ministarstvo tokom ove godine posvetili značajnu pažnju reformi obrazovnog sistema i stvaranju uvjeta da sva djeca na području FBiH imaju kvalitetne uvjete za pohađanje nastave i usvajanje znanja. To potvrđuje i činjenica da je budžet Ministarstva u odnosu na početak 2007. godine povećan za čak 400 posto, s nešto više od devet miliona KM na 36,9 miliona KM.

Vlada FBiH je prvi put u okviru budžeta Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke otvorila transfer za udžbenike osnovnog obrazovanja u iznosu od osam miliona KM, a novac je iskorišten za nabavku udžbenika za sve osnovne od prvog do četvrtog razreda osmogodišnje i devetogodišnje osnovne škole, svim učenicima romske nacionalnosti, djeci poginulih boraca, socijalno ugroženim učenicima i učenicima iz porodica u kojima se školuje troje ili više djece, a koji pohađaju peti, šesti, sedmi ili osmi razred.

Na ovaj način, navela je Alić, Vlada FBiH i Ministarstvo obrazovanja i nauke osiguravaju postepeno uvođenje besplatnog osnovnog obrazovanja u FBiH.

Ona je istaknula da je Ministarstvo obrazovanja i nauke u potpunosti ispoštovalo ustavne obrazovne nadležnosti kantona i uspostavilo tijesnu saradnju s kantonalnim ministarstvima na realizaciji ovog projekta.

Tu nije kraj projektima koje realizira ovo ministarstvo. Između ostalog, Alić je navela da će pored 130.000 osnovaca obuhvaćenim projektom besplatnih udžbenika, do kraja godine više od 400 odgojno-obrazovnih ustanova, udruženja i pojedinaca biti direktni korisnici sredstava Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke kroz različite porgrame podrške predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, a u budžetu za 2008. godinu Vlada FBiH je predvidjela povećanje sredstava za poboljšanje studentskog standarda i nauku, te prvi put otvorila transfer za implementaciju bolonjskog procesa.

Ministar obrazovanja i nauke u Posavskom kantonu Marijan Živković je rekao da je realizacijom ovog projekta riješen značajan problem, pri čemu je ministrica Alić istrajala na svojoj ideji. U Posavskom kantonu potpisani su ugovori s tri izdavača i udžbenici će sigurno biti distribuirani prije početka nastave.

Ministrica obrazovanja i nauke u Tuzlanskom kantonu Mirzeta Hadžić-Suljkić istaknula je da je više od 20 posto sredstava iz ovog projekta u realiziranju u TK-u. U Tuzlanskom kantonu je već završena procedura i 80 posto udžbenika će se dijeliti tokom naredne sedmice.

Predsjednica Povjerenstva za implementaciju projekta u Zapadnohercegovačkom kantonu Manuela Šarac je kazala da je ovaj kanton bio prvi koji je završio projekt. Pritom su potpuno ispoštovane sve zakonske odredbe o javnim nabavkama, a distribucija udžbenika je završena još 22. augusta. Zato je Šarac naglasila da u ovom kantonu udžbenici čekaju učenike u klupama.

Odgovarajući na pitanja u vezi s greškama koje su se ranije javljale u udžbenicima, ministrica Alić je kazala da su ovaj put izdavači morali ispoštovati sve odluke recenzenata, pri čemu se Ministarstvo potrudilo da tim recenzenata bude na najvišem nivou. Naglasila je da svi izdavači i autori koji se nisu držali uputstava recenzenata moraju o svom trošku izvršiti korekcije o svom trošku.

Alić je, također, navela da pojedini izdavači nisu mogli ispuniti uvjet da isključivo domaći štampari učestvuju u raspodjeli sredstava da bi sredstva iz ovog projekta ostala u BiH.

Od ostalih pitanja, Alić je kazala da je pri kraju rješavanje problema s diplomama srednjoškolaca u Stocu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: