BiH
0

Besplatni udžbenici - kraj priče?

FENA
Udruženje izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH najavilo je za 21. august konferenciju za štampu, koja će biti posvećena problematici otkupa i distribucije udžbenika za osnovne škole.

-Pošto je federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić objavila da je s nabavkom udžbenika «sve u redu» i da će novac za to biti uplaćen «do 20. augusta», na konferenciji, koju zakazujemo dan kasnije, bit će saopćeno da li je to učinjeno ili nije i kako će se stvari dalje odvijati, stoji u pozivu izdavača.

Danas, 19. augusta, činjenice stoje ovako:

• Izdavači su samo sa Sarajevskim kantonom potpisali ugovore i isporuka je već počela; • Zeničko-dobojski kanton je završio pregovore s izdavačima, ali još nikoga nije pozvao da potpiše ugovor; • Unsko-sanski kanton je s nekim izdavačima završio pregovore, ali nije pozvao na potpisivanje ugovora; • Tuzlanski kanton forsira tuzlanske izdavače i izabrao je samo nekoliko naslova od pojedinih izdavača van Tuzle, s kojima ugovori još nisu potpisani; • Ostali kantoni nisu ni započeli pregovore s izdavačima.

"Udruženje je tražilo hitan sastanak direktora izdavačkih kuća s federalnom ministricom, ali je ona to odbila", kaže se u saopćenju Udruženje izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH.