FBiH
0

Besplatni udžbenici izazvali konfuziju

FENA
Besplatni udžbenici za oko 130.000 osnovaca u Federaciji BiH možda neće biti odštampani na vrijeme za iduću školsku godinu.

Ovo je jedan od stavova koji se mogao čuti u utorak u Sarajevu na pres-konferenciji Udruženja izdavača udžbenika i nastavnih sredstava u FBiH.

Predsjednik Udruženja Ivica Vanja Rorić obavijestio je predstavnike medija da je od ministrice obrazovanja FBiH Melihe Alić traženo da 15. maj bude posljednji dan kad bi se izdavačima saopćili traženi tiraži, kao i naslovi koje treba štampati.

Ovaj zahtjev je upućen u aprilu ove godine, a u junu je Federalno ministarstvo poslove nabavke i distribucije udžbenike prepustilo kantonalnim ministarstvima i tako, kako kaže Rorić, prebacilo haos na druge u posljednjem trenutku.

On ističe da bi izdavači što prije trebali imati spisak udžbenika kako bi štampanje završili do početka školske godine.

Sekretar Ministarstva obrazovanja FBiH Adnan Zeković je kao problem naveo da Agencija za javne nabavke još nije završila proceduru vezanu za tender.

On je istakao kako je ovo prvi put da će država obezbijediti besplatne udžbenike za osnovce, i to od 1. do 4. razreda za sve, a od 5. do 8. razreda za djecu u stanju socijalne potrebe.

Na pitanje kako to da se sve rješava u zadnji čas, kada se o ovom projektu priča već oko godinu dana, Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva rekla je da je prvobitna ideja bila da to uradi resorno ministarstvo, da bi to kasnije bilo prebačeno na kantonalna ministarstva, te da je ugovor potpisan tek prije 15 dana. Ona je također istaknula značaj ovog projekta.

Kao kompromis odlučeno je da se i prije nego što se oglasi Agencija za javne nabavke izdavačima dostavi bar spisak potrebnih udžbenika. A kada je riječ o tenderu, on traje bar 28 dana i oko 15 dana žalbe, znači to je za izdavače oko 40 izgubljenih dana.

Predstavnici mistarstva su bili puni hvale za projekt, da bi na pitanje novinara postoji li mogućnost da projekt propadne, tj. da padne tender, samo rekli da ne smiju ni misliti o tome.

Ali je jasan bio Muamer Spahić iz IK "Vrijeme", koji je rekao kako se lako može desiti ili da tender padne i projekt propadne ili, u boljem slučaju, da udžbenici ne budu štampani na vrijeme.

Stav izdavača je da je potrebno dostaviti im već sutra spisak kako bi udžbenici bili štampani do početka školske godine.