BiH
0

Besplatni pregledi kože u Mostaru

Klix.ba
(Foto: FF PIXMOSS/Klix.ba)
U sklopu Euromelanoma, paneuropske kampanje za prevenciju raka kože, na Klinici za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od 12. do 16 svibnja svi zainteresirani mogu besplatno obaviti pregled kože.

Po riječima šefice Klinike za kožne i spolne bolesti dr. Dubravke Šimić, ovo je treću godinu zaredom da mostarska bolnica sudjeluje u ovoj kampanji koja ima za cilj pružiti informacije o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju raka kože te da se svima koji to žele omogući besplatni pregled kože.

"Ponosni smo što smo dijelom ove hvale vrijedne akcije, a njezin cilj je svake godine isti, a to je prevencija malignih tumora kože te da ljudima objasnimo kako je koža najeksponiraniji i najveći ljudski organ na kojemu se sve promjene vide", kazala je Šimićeva, poručivši kako se svaka "ružna" promjena na koži može riješiti ako se pravodobno reagira.

"Ne treba čekati, jer čekanje znači produbljenje bolesti. Svi koji su uočili promjene na koži neka dođu u našu bolnicu od 12. do 16. maja i rado ćemo ih pregledati, kao i educirati", kazala je Šimićeva.

Upozorila je kako je za zdravlje kože neophodna prevencije, a to je da se ljudi prema koži odnose kako treba, odnosno da se ne izlažu dugo vremena ultraljubičastim zrakama.

Šimićeva je navela kako je Australija vodeća zemlja po broju oboljelih, da europski prosjek iznosi 100 oboljelih na 100.000 stanovnika, a da taj prosjek u BiH iznosi 86 oboljelih na 100.000 stanovnika.

"Mi na Klinici za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar svake godine zabilježimo od 16 do 19 novih slučajeva raka kože, a samo su prije dvije godine zabilježena 22 oboljela", kazala je Šimićeva.

Preglede kože na Klinici za kožne i spolne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od 9 do 13 sati obavljat će dermatolozi: prof. dr. Dubravka Šimić, doc. dr. Jasna Zeljko Penavić, prim. dr. Suzana Jelčić Arapović, mr. sc. dr. Ivana Topić i dr. Kristina Jurišić.

Dermatologinja dr. Branka Galić obavljat će preglede kože u Domu zdravlja Grude, 12. i 13. maja, od 9 do 12 sati, a u Domu zdravlja Ljubuški 12. i 13. maja od 9 do 12 sati pacijente će pregledavati dermatolog dr. Mile Pilatić.