Potpisan sporazum
54

Besplatna škola plivanja za novosarajevske osnovce

Klix.ba
U prostorijama JP 'Olimpijski bazen Otoka načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i v.d. direktor JP 'Olimpijski bazen Otoka Enes Peštek potpisali su Sporazum o realizaciji programskih aktivnosti za 2017.godinu, a koje podrazumijevaju nastavak besplatne škole plivanja za novosarajevske osnovce. Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstva u iznosu od 30.000 KM.

U svom obraćanju, Koldžo je istakao da Općina Novo Sarajevo već devetu godinu zaredom realizira projekat škole plivanja, a u program je uključeno osam osnovnih škola, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor", te Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

"Kao prva općina u Kantonu Sarajevo počeli smo realizaciju projekta škole plivanja za svu našu djecu od II do IX razreda osnovnih škola i kroz prethodnih osam godina obuku je prošlo više od 5.300 učenika, a sve sa ciljem edukacije djece osnovnim plivačkim vještinama i usavršavanja pravilnog izvođenja plivačkih tehnika", rekao je Koldžo.

I ove godine časovi plivanja na Olimpijskom bazenu Otoka omogućeni su svim učenicima bez obzira da li su u kategoriji plivača ili neplivača, a prijavljeni učenici selektirani su u homogene grupe nakon testiranja i to: neplivač, plutač, poluplivač, plivač početnik i plivač.

Program obuke je već počeo, a prve vještine danas su imali priliku naučiti učenici iz OŠ Hrasno.

Peštek se zahvalio Općini Novo Sarajevo i općinskom načelniku na dugogodišnjoj podršci, a posebno što je ova općina postala primjer, te ponukala i druge gradske općine da se uključe u realizaciju projekta škole plivanja za učenike osnovnih škola.