Dan otvorenih vrata
54

Besplatan ulaz za posjetioce u sarajevsku Vijećnicu zbog manifestacije "Sjećanje"

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U sklopu Manifestacija “Sjećanje” odnosno 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja gradske Vijećnice u Sarajevu, Gradska uprava danas je upriličila Dan otvorenih vrata Vijećnice,

Tako će za građana danas do 17 sati biti besplatan ulaz u Vijećnicu. U objektu su izloženi bogati muzejski sadržajima i eksponati, kao i kamen temeljac Vijećnice koji je transportovan iz Zemaljskog muzeja.

Gradska vijećnica u Sarajevu, kao najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog perioda, uništena je u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja 1992. godine. Od tada je prošlo 26 godina, zgrada je obnovljena, prosperitetna, u njoj se svakodnevno dešavaju različiti događaji od interesa za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.

"Nakon što smo u mjesecu maju, na godišnjicu otvaranja obnovljene Vijećnice imali svečani koncert Moskovskog kamernog orkestra Schnittke, ove godine ćemo u Vijećnici, koja nam je data na upravljanje i zaštitu, obilježiti i dan kada je Vijećnica stradala, odnosno spaljena. Program obilježavanja ima za cilj razvijanje kulture sjećanja koje je veoma važno za sudbinu svakog pojedinca i društva", rekao je direktor JP Sarajevo Esad Tanović.