{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Besplatan prevoz sarajevskim studentima

S
13.10.2009. u 11:50
0
85
Besplatan prevoz sarajevskim studentima
0
Besplatan prevoz sarajevskim studentima
Svi studenti Univerziteta u Sarajevu od januara naredne godine trebali bi imati besplatan javni prijevoz, a ovaj prijedlog nedavno su podržali i premijer KS Besim Mehmedić i predstavnici GRAS-a. To će se desiti nakon realizacije projekta elektronskih kartica za sve studente Sarajevskog univerziteta, koji će u buduće plaćati samo njihovu izradu.
Projekat kojeg su pokrenuli članovi Studentskog parlamenta, organizacije koja promovira prava studenata u Sarajevu, podrazumijeva izradu elektronskih kartica pomoću kojih bi studenti imali određene popuste, a između ostalog i besplatan prijevoz.

Troškovi javnog prijevoza plaćali bi se iz kantonalnog budžeta, dok bi jedan dio cijene godišnjih karata subvencioniralo preduzeće GRAS. Studentima u tom slučaju preostaje plaćanje troškova izrade i štampanja elektronskih kartica po cijeni od 5 KM.Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Adi Džamalija istakao preduzeće GRAS na sebe preuzelo obavezu da napravi elaborat o troškovima cijelog projekta, kako bi se napokon krenulo sa realizacijom.

"Trenutna procjena je da će se godišnje treba izdvojiti 15 miliona KM kako bi studenti imali besplatan prijevoz. Uz to, treba utvrditi tačan broj studenata koji pohađaju fakultete u Sarajevu, a pretpostavka da ih trenutno ima oko 40.000. Nakon što elaborat bude urađen, proslijedit ćemo ga Vladi, a konačnu odluku o tome dat će Skupština Kantona", kazao je Džamalija za Sarajevo-x.com.

On je naveo da su studenti u stalnom kontaktu sa predstavnicima GRAS-a, te da se u narednih nekoliko dana očekuje i izrada elaborata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: